Vyzerá to tak, že ak by vodič na Taiwane spôsobil nehodu, pri ktorej by niekoho usmrtil a bol by pod vplyvom alkoholu, zaplatí vysokú daň.  

Problémy s vodičmi pod vplyvom nemá iba polícia na Slovensku. Je to globálny problém. Je zjavné, že prevencia v tomto prípade nefunguje. Pomôže represia? Ťažko povedať. U nás za jazdu pod vplyvom ako takú nie sú tresty veľmi prísne. 

Taiwan ide na pomery európskeho práva do extrému. Za spôsobenie smrti vodičom pod vplyvom bude tento odsúdený na trest smrti. Za spôsobenie ťažkých zranení dostane trest odňatia slobody maximálne na 12 rokov. Samozrejme, tento návrh pobúril ľudskoprávne agentúry.  

Zmena vyplýva z minulotýždňovej pracovnej verzie trestnoprávnych predpisov. Doteraz bol najprísnejší trest za obdobné konanie s následkom na živote 10 rokov. 

Návrh ešte potrebuje odobrenie parlamentom. Momentálne je na Taiwane maximálnym trestom za spôsobenie smrti šoférom pod vplyvom alkoholu desať rokov. Nová iniciatíva by zároveň zvýšila tresty odňatia slobody pre páchateľov, ktorí sa opakovanie dopustia prečinu do piatich rokov od spáchania prvého. "Niet dôkazov ani vedeckých zistení, že extrémne tresty a zákony budú skutočnou prevenciou jazdenia pod vplyvom," uviedli bojovníci za ľudské práva.

TREST NA TAIWANE JE
  • určite adekvátny a mal by byť aj na Slovensku ( 60% )

     

  • adekvátny, ale na Slovensko sa nehodí ( 8% )

     

  • úplne neadekvátny ( 27% )

     

  • neviem ( 6% )

     

Odpovedalo 90 ľudí  

Zdroj: aktuality

Foto: Shutterstock