CNG, stlačený zemný plyn, je palivo, ktoré je vďaka vysokotlakovému kompresoru stlačené v plniacej stanici a následne sa k nemu dostanú motoristi ako ku bežnej pohonnej látke. Ukázalo sa však, že elektromobily budú hrať v nasledujúcich rokoch prím a o CNG príliš nepočuť. Aký cenový vyvoj ho zastihol v súčasnom ekonomicky vypätom období?

V prvom februárovom týždni bola priemerná CNG na úrovni 1,76 eura za kg. Presne pred rokom to bolo ešte 1,39 eura. Medziročne sa tak jeho cena výrazne zvýšila o 37 centov. Pre porovnanie, benzín zdražel medziročne o 8 centov na zhruba 1,6 eura za liter (začiatkom februára). Cena dieselu sa za 12 mesiacov zvýšila o 18 centov na priemerných 1,6 eura. Čo sa týka LPG, tu narástla cena najmiernejšie, konkrétne o 7 centov na 0,78 eura za liter.

Pre úplnosť je potrebné uviesť, že tieto čísla sa nedajú porovnávať "jedna k jednej". V jednom kilogrami CNG sa totiž nachádza viac energie zodpovedajúcej zhruba 1,5 litru benzínu, 1,3 litru nafty či 1,9 litru LPG.

Superlacné CNG za 1 euro!

Zaujímavosťou je, že v Nemecku je situácia, aspoň čo sa týka CNG, výrazne odlišná. Prostredníctvom porovnávača cien Clever-tanken.de sme sa pozreli na aktuálne ceny vybraných plniacich staníc CNG v Berlíne. Jedna z prevádzok TotalEnergies ponúka CNG s cenovkou 1,27 eura, na stanici Shell zaplatíte 1,22 eur a vybraná prevádzka Aral má dokonca stlačený zemný plyn za rovné 1 euro. Platí, že CNG má v Nemecku daňové výhody od štátu až do koncu roka 2026, no Nemci ich postupne začínajú odbúravať.

Ani v Nemecku však autá na zemný plyn nie sú automaticky lacnejšie ako benzín alebo nafta. Či sa vám oplatí investovať do CNG a zaplatiť vyšší úvodný náklad na kúpu takéhoto auta, závisí predovšetkým od počtu najazdených kilometrov, dostupnosti plniacich staníc CNG a aktuálneho cenového rozdielu medzi palivami, zdôrazňuje najväčší nemecký autoklub ADAC.