Hoci niečo ako celoeurópska diaľničná známka zatiaľ nie je na programe dňa, Európska únia si dala záväzok aspoň sčasti zjednotiť ponuku diaľničných známok naprieč členskými krajinami. Motoristi tak mali mať najneskôr od marca 2024 vo všetkých krajinách EÚ prístup k jednodňovej diaľničnej známke.

Jej cena nesmie podľa pravidiel presiahnuť deväť percent z ceny ročnej známky. V prípade Slovenska ide o maximálny cenový strop 5,40 eura a to je rovno aj cena, za ktorú sa u nás bude novinka predávať. Pravda, keď ju konečne zavedú...

Slovensko sa totiž omeškalo a známka má byť u nás pre motoristov dostupná až v druhej polovici roka. Presnejší termín zatiaľ nie je známy.

Diaľničná známka bude najdrahšia v Maďarsku

Ako upozorňuje web TVnoviny.sk, Slovensko si nesplní záväzok vyplývajúci z európskej smernice, za čo nás ako krajinu Brusel môže pokutovať.

V prvom rade sa nás však euroúradníci budú pýtať na vysvetlenie a dôvody, prečo k omeškaniu novej známky dochádza. Ide o štandardný úradný postup. Únia následne vyhodnotí, či nám sankciu reálne udelí a prípadne v akej výške.

Slovensko predbehli susedné krajiny. Česko a Rakúsko jednodňovú diaľničnú už zavedenú majú a o chvíľu sa pridajú Maďari. V Rakúsku stojí necelých 9 eur, v Česku za ňu zaplatíte 8 eur. Najdrahšie bude vychádzať nová známka v Maďarsku, v prepočte zhruba 13 eur.

Zdroj: TVnoviny.sk