Ak si niekto myslí, že EÚ a jej trhy sú pupkom automobilového sveta, vôbec to neplatí. Tam vonku za hranicami Európy totiž žije automobilový svet vlastný život, ktorý sa začína Európe čoraz viac vzďaľovať. Najmä ázijské a zámorské značky čoraz častejšie ukazujú Európe chrbát a posielajú do sveta autá, ktoré v EÚ s veľkou pravdepodobnosťou nikdy neuvidíme. Jedným z nich ej nová generácia modelu KIA Carnival. A škoda je to o to väčšia, že prináša nový pohľad na segment kedysi známy pod označením MPV. Nový Carnival je teraz údajne predstaviteľom kategórie GUV, čo má byť kríženec medzi MPV a SUV. A aj keď ide vo veľkej miere a marketingovú hru, pravdou je, že to má niečo do seba. KIA Carnival 2021 má však v rukáve ešte jedno eso.

Rodinný autobus

Keďže ide o Grand Utility Vehicle, impozantná je aj jej veľkosť a prepravné možnosti. Konštruktérom sa totiž podarilo na jej palubu dostať až štyri rady sedadiel, čo znamená spolu až 11 miest na sedenie. Fabrika síce férovo priznáva, že najzadnejší rad je určený len menším postavám, prípadne odrastenejším deťom, aj tak je prepravná kapacita nového Carnivalu facinujúca. Jedno núdzové miesto je k dispozícii dokonca aj medzi prednými sedadlami. V aute tak v podstate vznikli tri trojmiestne „lavice“ + 2 miesta v kufri. Usporiadanie a variabilitu kabíny ukazuje KIA v nasledujúcom videu.

Do Európy sa juhokórejská novinka s veľkou pravdepodobnosťou nedostane, dôvodom však nebude len európska legislatíva, ale aj rozmery a pravdepodobne aj relatívne malý trhový potenciál. Hoci ktovie? Možno by ako alternatíva k zavedeným veľkým luxusným dodávkam stála za to.

zdroj: Hyundai Motor Group

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov