Radary na slovenských cestách - nekonečná sága

V krajinách Európy nie sú radary merajúce rýchlosť a zasielajúce pokuty poštou nič výnimočné. Pamätníci si spomenú, že plán uviesť takéto zariadenia aj na Slovensku, vznikol ešte za prechádzajúcich vládnych období. Vtedy sa postavila na odpor strana SNS. A uspela.

Ideu potom oprášila minulá vláda, veľkým zástancom bol policajný exprezident Štefan Hamran, ktorý sľuboval zaplaviť krajinu stacionárnymi radarmi.

Bolo samozrejme potrebné, aby úspešne prebehlo verejné obstarávanie a štát nakúpil samotné zariadenia. Samotný výber lokalít, kde malo automatické pokutovanie vodičov za prehrešky prebiehať, bol však relatívne obmedzený a v mnohých prípadoch nešlo o miesta s vysokou nehodovosťou.

Úradníci totiž hľadali kompromis tak, aby dokázali samotný projekt v dohľadnej dobe uviesť do života a nie na všetkých miesta by sa dali radary tak ľahko umiestniť – chýbať môže elektrická prípojka atď.
 

Beží interné posudzovanie na ministerstve vnútra

Potom nastúpila úradnícka vláda a rezort vnútra si aj s rozbehnutým projektom nákupu radarov prevzal minister Matúš Šutaj Eštok. Čo bude nasledovať?

„Projekt Automatizovaný systém odhaľovania porušení pravidiel cestnej premávky sa nachádza v štádiu interného posudzovania na Ministerstve vnútra SR s predpokladom jeho zrušenia a vypísania nanovo,“ uviedlo v stanovisko pre TOPSPEED.sk ministerstvo vnútra.

Rezort nespresnil dôvody, pre ktoré sa tak rozhodol. Nateraz nie je ani s istotou úplne jasné, čo presne sa bude s plánovanými radarmi diať. Isté však je, že tí vodiči, ktorí neboli z nových pokutujúcich prístrojov na cestách dvakrát nadšení, môžu túto tému minimálne na istý čas opäť raz vypustiť z hlavy.

Zdroj: cz.depositphotos.com