Boj proti alkoholu za volantom

Štát chce účinne bojovať proti alkoholu za volantom. „Nákupom nových analyzátorov dychu dôjde k navýšeniu celkového počtu prístrojov disponibilných na priamy výkon činností Policajného zboru, čo prispeje k zintenzívneniu boja proti alkoholu za volantom. Obnova techniky v konečnom dôsledku napomôže k znižovaniu nehodovosti, strát na životoch a škôd na majetku,“ cituje portál Refresher stanovisko ministerstva.

Štát objednal 800 kusov zariadení Dräger 7510. Dodané do rúk slovenskej polície majú byť už čoskoro. Prístroje boli zakúpené v hodnote 1,33 milióna eur. Štát však zaplatí viac, keďže si pripláca za dodanie náustkov, termopapiere slúžiace na tlač či zabezpečenie servisu. Na tieto služby má ísť zo štátnej kasy počas piatich rokov zhruba 1,79 milióna eur.

Cena jedného prístroja je v prepočte 1 660 eur, upozornil portál Refresher. V tom je zahrnutý nielen samotný prístroj, ale aj prenosný kufrík a tlačiareň. Policajti upozorňujú, že kúpa nových zariadení bola nevyhnutná zároveň si od neho sľubujú, že budú prispievať k znižovaniu nehodovosti a predovšetkým počtu úmrí na cestách. Kto sa napriek vydá na cesty pod vplyvom, riskuje odobratie vodičského preukazu aj finančnú sankciu - v prípade policajnej kontroly, keď ho odhalia nové alkoholtestery na meranie alkoholu v dychu vodiča.

Zdroj: Refresher.sk