Asi by sme mali v prvom rade povedať, že Chrysler prezentuje Airflow zatiaľ len ako koncept, v skutočnosti však ide o prakticky hotový predsériový automobil vychádzajúci z dva roky starej štúdie nazvanej Airflow Vision.

Automobilka pri prezentácii svojej novinky v rámci CES 2022 v Las Vegas prezradila, že má v pláne uviesť na trh svoj prvý elektromobil do roku 2025 a od roku 2028 sa definitívne stane elektrickou značkou.

Chrysler Airflow je postavený na novej platforme koncernu Stellantis, a aj keď podrobnosti zatiaľ nepoznáme, predpokladáme, že ide o modulárne elektrické šasi eVMP, ktoré o pár rokov dostane budúci nový Opel Insignia i Peugeoty 3008 a 5008.

Pohon novinky zabezpečujú dva elektromotory, jeden na nápravu a každý má 204 koní. Systémový výkon viac ako 400 koní však zrejme nie je konečná, Chrysler už priznal, že platforma je kompatibilná i so silnejšími elektrickými jednotkami.

Kapacitou akumulátorov, ani ich konkrétnou konštrukciou či typom sa automobilka zatiaľ nepochválila. Hovorí ale, že Airflow by mal mať v závislosti na podmienkach dojazd 350 až 400 míľ, teda v prepočte zhruba 560 až 640 kilometrov a vozidlo bude podporovať rýchlonabíjanie, takže sa odhaduje, že pod karosériou je minimálne 800-voltová architektúra.

Dizajn novinky vám popisovať nebudeme, všetko dôležité prezradí rozsiahla galéria pod článkom. Pripomíname ale, že Airflow je postavený na 22-palcových diskoch, využíva výlučne diódové svetlá a osvetlenie a pozoruhodný je tiež pohľad na kompletne zakrytú podlahu s nadväzujúcim zadným (a evidentne funkčným) difúzorom.

Autonómne v spolupráci s BMW

Interiér je štvormiestny, nájdete v ňom hromadu dotykových obrazoviek a infotainment ovládaný umelou inteligenciou. Zahŕňa navigáciu, hlasové ovládanie, možnosť zúčastniť sa videokonferencií, online aktualizácie, podporu internetového nakupovania, pričom toto všetko má každý cestujúci prispôsobené individuálnym potrebám.

Koncept je zároveň vybavený autonómnym riadením STLA AutoDrive tretej úrovne a malo by byť po čase možné priebežne ho vylepšovať. Práve z tohto dôvodu Stellantis nedávno nadviazal spoluprácu s nemeckou automobilkou BMW.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 24 obrázkov

zdroj: Chrysler