Keď rozhoduje dátum registrácie auta

Európska únia pokračuje v boji proti úmrtiam a nehodám na cestách. Na pomoc si povoláva asistenčné systémy, ktorých máme v nových autách stále viac a viac. Jedným z nich je aj inteligentný obmedzovač rýchlosti. Ten sa stal povinnosťou vo všetkých novo schvalených (homologizovaných) autách pre európske cestsy už od júla 2022. Teraz prichádza na rad druhá fáza tohto opatrenia a systému sa už nevyhne žiadne novoprihlasované auto.

Inteligentný obmedzovač rýchlosti vydáva upozornenie pre vodičov vždy, keď nedodržiava maximálnu rýchlosť na danom úseku cesty. V závislosti od rozhodnutia výrobcu automobilu pravidlá Bruselu počítajú s tým, že ISA môže aj aktívne zasiahnuť a obmedziť motoristu. Nejde pritom len o spätné tlačenie plynového pedála smerom k vodičovi, ale systém môže v zmysle legislatívy EÚ i obmedziť výkon motora či dokonca začať brzdiť, hoci dupnutím po plyne ho má byť stále možné prekonať.

Pri systéme ISA zameranom na rýchlosť auta sa to však nekončí. Zoznam inteligentných asistentov v našich autách je čoraz širší. Nový míľnik od júla 2024 sa týka aj ďalších systémov v autách, ako sú napríklad asistent rozpoznania únavy vodiča, systém pre udržiavanie auta v jazdnom pruhu či napríklad asistent núdzového brzdenia.

Zdroj: cz.depositphotos.com