Keď v roku 2017 Kórejci predstavili verziu i30 N, asi málokto tušil, že by si táto značka mohla dovoliť kradnúť zákazníkov aj zaužívaným európskym výrobcom ostrých hatchbackov. Stalo sa, a tak časom rozšírili ponuku aj o modely Kona N či i20 N.

V minulom roku bol Hyundai s vozidlami s dodatkom N mimoriadne úspešný, pre tieto modely sa rozhodlo až 171 zákazníkov. Ak to máme prepočítať na jednotlivé segmenty, tak najúspešnejším bol samozrejme zakladateľ N, teda i30 N so 110 predanými kusmi. Až 80 klientov sa rozhodlo pre karosériu hatchback, zvyšných 30 pre Fastback. Druhým v poradí bol malý i20 N s 54 dodanými autami a na poslednom mieste skončila Kona N so 7 kusmi.

Poponáhľajte sa, ďalšie spaľovacie verzie už nebudú

A aká je budúcnosť? No, z novej generácie Kony si už N nekúpite. Zvyšné dva modely, teda i20 N a i30 N končia v Európe už v tomto roku! A pozor. Posledných 20 kusov i20 N je už na Slovensku. Zhruba rovnaký počet i30 N vyrobia v českých Nošovicích a dodajú na náš trh v priebehu pár týždňov.

Nová éra prichádza s elektrickým Ioniq 5 N, ktorý s výkonom 478 kW (650 koní) a zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,4 sekundy bude najrýchlejším autom značky. Prvé kusy by mali doraziť na náš trh v apríli tohto roka. Ale ale potrebujete spaľovací motor, poponáhľajte sa. Nepochybujeme totiž, že posledné i20 N a i30 N zmiznú veľmi rýchlo.

Zdroj: Hyundai TS