Budú otvárať ďalšie mosty

Nový most využijú autá, ale poteší aj cyklistov vďaka cyklistickému chodníku. "Je to veľký prínos pre región. Nielen pre návštevníkov, ale aj pre rodiny, ktoré tu žijú," uviedol minister hospodárstva Peter Dovhun.

Most začali stavať pred 2 rokmi, celková suma za jeho výstavbu sa vyšplhala na 3,84 milióna eura. Projekt bol financovaný do veľkej časti z európskych peňazí.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó zdôraznil, že v roku 2010 sa nachádzalo na slovensko-maďarskej hranici 22 priechodov, no dnes ich je už 37 vrátane toho najnovšieho vedúceho cez rieku Ipeľ.

"Táto investícia potvrdzuje, že Slováci a Maďari vynikajúco spolupracujú v prihraničných otázkach a že vynikajúcim spôsobom využívajú európske finančné zdroje," povedal maďarský minister.

Otváranie priechodov a prepájanie Slovenska s Maďarskom bude pokračovať. V tomto roku pribudnú ešte ďalšie tri nové priechody: dva mosty cez rieku Ipeľ a jeden cestný hraničný priechod. Celkovo ich tak bude už 40.

Ako informovala TV Markíza v televíznom spravodajstve, otázkou je, či nový most do tejto lokality presmeruje pohyb migrantov, nelegálne prechádzajúcich cez Maďarsko a Slovensko spravidla do iných krajín na západ Európy. Práve intenzívnejší pohyb migrantov cez naše územie bol dôvodom minuloročného sprísňovania hraničných kontrol voči Slovensku zo strany Rakúska a Česka.

Zdroj: Sme.sk - TASR / foto: Portfolio.hu