Talianska automobilka Pagani si v tomto roku pripomína 30. výročie svojho založenia. Napriek tomu doteraz vyrábala iba dva typy: koncom predchádzajúceho milénia debutovala atmosférická Zonda, ktorú v roku 2011 vystriedala prepĺňaná Huyara. V najbližších dvanástich mesiacoch by mal mať premiéru jej nástupca s údajným označením C10.

Presný dátum odhalenia nového hyperšportu zatiaľ nepoznáme, podľa neoficiálnych informácií do neho ešte zostáva niekoľko mesiacov. Vzhľad exotického vozidla sme však asi spoznali predčasne. Internetom sa totiž aktuálne šíri obrázok, ktorý má pochádzať z prezentácie určenej pre zákazníkov.

Fotografia zachytáva kupé s čiastočne presklennou strechou. Jeho krivky kombinujú viaceré rysy predchodcov, ku ktorým pridávajú niekoľko nových prvkov. Dizajnový jazyk pôsobí autenticky. Napriek tomu v súčasnosti nemôžeme s istotou tvrdiť, či ide o reálny záber budúceho Pagani, alebo len výsledok práce šikovného grafika.

Šesťlitrový dvanásťvalec Mercedes-AMG má pokračovať

Srdcom hyperšportu má byť evolúcia dvakrát prepĺňaného motora V12 Mercedes-AMG so zdvihovým objemom šesť litrov. Prevodovky budú vraj dve, okrem dvojspojky Pagani opäť ponúkne aj klasický manuál. Výkonom pravdepodobne model C10 prekoná svojho predchodcu. Horacio Pagani však v minulosti uviedol, že vývoj sa sústredil najmä na zníženie hmotnosti a zlepšenie jazdných vlastností.

Zo svojho najnovšieho produktu má Pagani v pláne vyrobiť 300 exemplárov, popri kupé plánuje tiež roadster. Chýbať nebudú rôzne špeciálne verzie. Celá séria je už dnes vypredaná, firma vraj len v Spojených štátoch evidovala vyše tri stovky záujemcov. Cena sa pritom bez akýchkoľvek pochybností bude rátať v miliónoch eur.

Zdroj: Autocar