Už naposledy pritom ceny PHM išli smerom nahor tak v Slovinsku, ako aj v Chorvátsku. Bežný benzín od 18. júla zdražel o 1,2 centa na 1,456 eura za liter. Nafta je o 2,3 centa drahšia, stojí 1,504 eura za liter. Aktuálne ceny zostanú v platnosti do pondelka 31. júla.

Ceny rástli aj v Chorvátsku. Tie platia (na rozdiel od Slovinska) na všetkých bežných čerpacích staniciach. Cena benzínu sa zvýšila o 2 centy na 1,46 za liter. Aj nafta zdražela o 2 centy na 1,36 eura za liter, ako informovali chorvátske médiá. Chorváti určujú ceny na dva týždne rovnako ako Slovinci a dá sa počítať s tým, že budú pokračovať v raste aj v budúcom týždni. Už čoskoro by mali príslušné ministerstvá jednotlivých krajín ohlásiť nové cenovky na najbližšieho pol mesiaca.

Pozor na to, čo a kde tankujete

Pri tankovaní na dovolenke v zahraničí si dajte vždy dôkladný pozor na to, čo a kde tankujete. Regulované ceny platia v prípade Slovinska len mimo diaľničnej siete. Tamojšie pumpy v rámci diaľnic si určujú cenovú politiku samostatne.

Rovnako tak platí, že benzín či diesel sú za fixne stanovené ceny len v prípade, že natankujete bežnú verziu, za prémiové palivá si budete musieť priplatiť plnú sumu.

Zároveň sa vyskytli prípady zaskočených motoristov, ktorí si v prímorských krajinách všimli čerpacie stanice tesne pri mori ponúkajúce palivo za vysokú cenu, nezodpovedajúcu regulovaným cenovkám. V takýchto prípadoch ide spravidla o čerpačky pre lode s ponukou prémiového paliva, ktoré opäť nespadá pod vládnu reguláciu.

Zdroj: Kleinezeitung.at