V ideálnom svete by si každý človek, ktorý uvažuje o kúpe auta, zadovážil nové vozidlo. Hlavným argumentom pre kúpu ojazdeného auta je však, logicky, cena. Voľba ojazdeného auta je, samozrejme rizikovejšia, pretože je potrebné vozidlo dôkladne preveriť. Spoločnosť Cebia, ktorá je líder v overovaní pôvodu a histórie vozidiel, definovala päť základných rizík, ktoré na vás číhajú pri výbere ojazdeného tátoša.
 

1. Skutočný rok výroby – Podľa menovanej spoločnosti je až 20% vozidiel omladených, najčastejšie sa však falšuje dátum ich prvej registrácie. 

2. Pôvod vozidla – Auto môže mať za sebou bohatú a nie vždy priznanú históriu. Úplná havária, právny problém, alebo môže byť stále nahlásené v krajine pôvodu. 

3. Originálne identifikačné značky – Technická ani evidenčná kontrola nedohliadajú na originalitu identifikačných znakov vozidiel. Pokiaľ svoje auto preveríte, budete mať istotu, že vám auto nezabaví polícia. 

4. História vozidla – Takmer polovica predávaných ojazdených vozidiel má stočený tachometer. To je alarmujúce číslo. Predajca tak môže chcieť zatajiť poistnú udalosť alebo opravu vozidla, ktoré naviac môže byť evidované v databáze ukradnutých áut.

5. Technický stav – Z laického pohľadu neodhalíte pri prehliadke auta technické nedostatky. Preto odborníci odporúčajú kontrolu v autorizovanom servise, kde sa o vaše potenciálne auto postarajú odborníci.

Skontrolujte aj zdanlivé detaily

Práve technický stav vozidla býva pri výbere ojazdeného vozidla často podceňovaný. Návšteva špecializovaného servisu by mala byť takmer samozrejmosťou. ,,Aby ste nemali po kúpe auta žiadne výčitky, nechajte ho v špecializovanom servise skontrolovať a zamerajte sa aj na detaily. Napríklad si nechajte skontrolovať hrúbku laku meračom. Rôzna hrúbka vrstvy je znamením, ktoré naznačuje opravu. Dôležité je preto skontrolovať auto nielen zvonka, ale taktiež zvnútra, podvozok a samozrejme aj motor. To všetko sú veci, ktoré vám kvalitný autoservis dokáže odhaliť,“ radí Jindŕich Krejčí, riaditeľ sieť autoservisov ProfiAuto pre Českú republiku a Slovensko.


Bezpečnosť a poistenie na prvom mieste

Pokiaľ už máte auto vybrané a jeho stavy ste poriadne skontrolovali, čaká vás ešte posledná fáza, ktorá je spojená s predajom automobilu. V prvom rade si skontrolujte kúpnu zmluvu. Ak nepoznáte niektoré formulácie, nebojte sa využiť právnika. Pri prevzatí vozidla žiadajte veľký i malý technický preukaz, všetky kľúče a servisnú knihu. Pouvažujte tiež o poistení auta, aby ste sa vyvarovali odcudzeniu vozidla. Na Slovensku minulý rok ukradli vyše 1600 vozidiel, pričom polícia vypátrala len tretinu z nich. Preto sa na možnú krádež pripravte vopred a auto si poistite.