Každý štát má svoje pravidlá v rámci cestnej premávky a niekedy je ťažké sa v nich orientovať. V takom Poľsku, kam sa nielen počas leta vyberie množstvo Slovákov, vám môže napríklad hroziť pokuta kvôli zapnutej klimatizácii. Ako uvádzame aj nižšie v článku, doma na Slovensku je interpretácia zákona sporná a mohli by ste argumentovať, že motor nebeží zbytočne, keďže ho potrebujete mať naštartovaný kvôli klimatizácii.

Teraz však naspäť k poľskému prípadu. Motorista Tomáš Labloň sa o zážitok podelil s portálom AutoŽivě.cz, ktorý ho spracoval a zverejnil. „Bohužiaľ, narazil som na problém, s ktorým by som nikdy nepočítal. Dostal som pokutu za nesprávne používanie klimatizácie v aute,“ popisuje pán Labloň.

Zaplatil takmer 70 eur

Problémy sa začali, keď si Tomáš Labloň počas cesty autom urobil prestávku v kaviarni, pričom nechal bežať motor na to, aby mu bežala klíma. V Poľsku je pritom zakázané vzdialiť sa od auta, pokiaľ beží motor a takisto je zakázané k vozidlu pristupovať spôsobom obťažujúcim okolie či už nadmernými emisiami alebo hlukom, píše AutoŽivě.cz.

Tomáš Labloň napokon obišiel s pokutou 300 zlotých, čo je v prepočte zhruba 67 eur. Sankcia by mu nehrozila na súkromnom pozemku. Čo sa však týka verejných priestranstiev, je isto lepšie rozhodnutie poľskú políciu neprovokovať.

Ako je to na Slovensku?

Zákon o cestnej premávke u nás hovorí, že vodič nesmie"obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky ani iné osoby najmä nadmerným hlukom, prachom, znečisťovaním ovzdušia, rozstrekovaním kaluží, blata alebo zbytočným ponechaním motora stojaceho vozidla v chode".

Tu by sa však dalo považovať za sporné, či je možné práve vzhľadom na zapnutú klimatizáciu považovať takéto ponechanie motora v zapnutom stave za zbytočné alebo nie.

Zdroj: AutoŽivě.cz