Francúzskeho policajta obvinili z vraždy a skončil vo väzbe za zabitie tínedžera. Smutná udalosť sa udiala v utorok neďaleko Paríža. 17-ročného mladíka, ktorý sa volal Nahel, zastrelil z bezprostrednej blízkosti po tom, ako sa snažil utiecť autom a následne havaroval.

Hnev nad jeho smrťou vyvolal násilnosti a protesty po celej krajine. Pochod vedený chlapcovou matkou bol vo štvrtok poznačený stretmi a nepokojmi. V ich dôsledku zatkli 667 ľudí, uvádzajú francúzske úrady. V Paríži boli cez noc vyrabované mnohé obchody. Ľudia zapaľovali autá napriek prítomnosti polície.

Po celom Francúzsku bolo podľa tamojšieho ministerstva vnútra povolaných do služby 40 tisíc policajtov, stovky mužov zákona skončili so zraneniami, keď sa snažili zvládnuť nepokoje.

Situácia je celkovo vážna

Autobusová a električková doprava v Paríži a širšom regióne prestala premávať vo štvrtok o 21. hodine miestneho času. Na niektorých predmestiach hlavného mesta Francúzska zaviedli zákazy nočného vychádzania.

Smrť tínedžera poukázala na to, že ľudia z francúzskych predmestí sa často cítia segregovaní od prosperujúcich mestských centier krajiny. V prípade mladíka neunikol pozornosti verejnosti a médií fakt, že jeho rodina je sčasti alžírskeho pôvodu. „Máme zákony a súdny systém, ktorý chráni policajtov a vytvára vo Francúzsku kultúru beztrestnosti,“ povedal Nahelov právnik Yassine Bouzrou.

Nahelova matka však uviedla, že zo zabitia neobviňuje políciu vo všeobecnosti ani systém ako taký – iba policajta, ktorý vystrelil.

Policajt obvinený zo zabitia povedal, že strieľal, pretože mal pocit, že je v ohrození života. Vyšetrovanie teraz musí určiť, či ide o prípad (ne)legálneho použitia zbrane v snahe zastaviť auto.

Komentár redakcie: Peter STEIGAUF

Z právneho hľadiska býva diskusia na tému použitia služobnej zbrane (v snahe zastaviť unikajúce vozidlo) zložitá a je tomu tak aj na Slovensku. Ako upozornil vedecký článok zaoberajúci sa touto problematikou, zákonné podmienky sú v rámci nášho zákona o policajnom zbore poňaté relatívne zložito.

To môže v konečnom dôsledku „negatívne ovplyvniť rozhodnutie policajta použiť zbraň (najmä, ak má na rozhodovanie iba pár sekúnd). V praxi dochádza k rozdielnym výkladom predmetných ustanovení zákona a ani ich aplikácia nebýva jednotná.“

Vo všeobecnosti slovenskí policajti prihliadajú na to, či ide o nebezpečného pacháteľa, či existuje iný spôsob, ako osobu zadržať a či je streľba v súlade s tým, že policajt má vždy dbať aj na bezpečnosť ostatných ľudí a zachovať potrebnú opatrnosť.

Právne nejasné, respektíve sporné však môžu byť mnohé otázky, ako napríklad: Je policajt oprávnený strieľať na prenasledovaný dopravný prostriedok, ak sa v ňom nachádzajú aj iné osoby okrem vodiča? Môžu muži zákona strieľať na prenasledované vozidlo počas takej premávky, kedy hrozí, že by streľbou mohli byť zasiahnuté aj nezúčastnené osoby? Je policajt oprávnený strieľať na prenasledované vozidlo, ak sa v ňom nenachádza osoba podozrivá zo spáchania závažnej trestnej činnosti?

Zdroj: BBC / foto: CNN