Napriek komunikačným aktivitám zo strany štátu zostáva v obehu zhruba 250-tisíc ružových vodičských preukazov, ktorým sa končí platnosť tento rok. V tomto čísle sú však započítaní aj vodiči, ktorí v skutočnosti aktívne z rôznych dôvodov nejazdia. Mnohí si tak vodičský preukaz ani neobnovia, hoci im ten pôvodný prepadne a na vodičské oprávnenie by stále mali plnohodnotný nárok.

Pokuty do 50 eur na mieste

V stanovisku pre portál Topspeed.sk ministerstvo vnútra upozorňuje, že motoristom, ktorých na cestách prichystia s neplatným vodičákom, hrozí pokuta a starý vodičák im aj rovno odoberú. Výška sankcie je do 50 eur v blokovom konaní a 100 eur v správnom konaní.

Rezort vnútra uviedol, že medziročne prudko stúpol počas ľudí žiadajúcich o vydanie vodičáku. V priemere je ich tento rok zhruba dvojnásobok. Kým napríklad v druhom oktobrovom týždni 2023 ich bolo zhruba 14-tisíc, takto pred rokom bolo rovnaké číslo len na úrovni 5-tisíc osôb žiadajúcich o nový doklad.

Ako požiadať o nový vodičák

O výmenu vodičského preukazu sa dá požiadať jednoducho – na ktoromkoľvek oddelení dokladov na Slovensku bez ohľadu na váš trvalý pobyt. Nezabudnite, že starý vodičák budete musieť odovzdať.

Výmena stojí štandardne 6,50 eura a vydanie prebehne do 30 dní. Vzhľadom na zvýšený záujem o vydanie vodičského preukazu odporúčame zbaviť sa vašej starej "ružovej kartičky" čo najskôr.