V pondelok ráno nafúkal aj vodič autobusu!

V pondelok 19. februára sa od 6. hodiny ráno uskutočnila dopravno-bezpečnostná akcia, ktorá bola zameraná na zistenie, koľko nezodpovedných vodičov si za volant auta sadne pod vplyvom alkoholu. "Zvýšený počet policajtov obsadil všetky vjazdy a výjazdy z mesta Moldava nad Bodvou a mesta Kráľovský Chlmec a skutočne, nebolo vodiča, ktorý by sa z mesta alebo do mesta dostal počas dopravnej akcie bez kontroly," okomentovala polícia na Facebooku.

Hlavný dôvod, prečo sa Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach rozhodlo urobiť dopravno-bezpečnostnú akciu, je snaha vytlačiť z ciest Košického kraja čo najviac nezodpovedných vodičov. Práve vodiči pod vplyvom alkoholu sú nebezpeční nielen pre seba, ale nezodpovedným konaním ohrozujú aj nevinných účastníkov cestnej premávky.

Celkovo policajti počas 2 hodín trvania akcie odhalili 7 vodičov, ktorých dychová skúška mala pozitívny výsledok. Prvý vodič bol odhalený len 6 minút po začiatku akcie v meste Kráľovský Chlmec. "Nafúkal" viac ako 1 promile. V Kráľovskom Chlmci pod vplyvom alkoholu (s hodnotou nižšou ako 1 promile) šoférovali ešte 2 vodiči. V Moldave nad Bodvou policajti prítomnosť alkoholu v dychu zistili u 4 vodičov, z toho jeden bol dokonca vodič autobusu medzimestskej dopravy!

Nulová tolerancia, polícia postupuje nekompromisne!

Čo sa týka pokút, tie hrozia pri jazde pod vplyvom alkoholu do 1 promile vo výške od 150 do 800 eur a k tomu aj možný zákaz šoférovania na 3 roky. Ak nafúkate nad 1 promile, tresty sú ešte prísnejšie, keďže ide o trestný čin a hrozí vám až väzenie. Súdy sa v praxi často prikláňajú - najmä u predtým netrestaných vodičov - k podmienečným trestom.

Vodiči, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu si neuvedomujú, že okrem trestu, ktorý im hrozí, im policajti môžu zaistiť aj motorové vozidlo, na ktorom trestnú činnosť (v tomto prípade jazdu pod vplyvom alkoholu) spáchajú. Bez ohľadu kto je jeho majiteľ!

Napríklad v okrese Michalovce v mesiaci február 2024 sudca Okresného súdu nariadil 1 prepadnutie veci (Audi A4). V januári 2024 tu súdy nariadili zhabanie veci (Opel Corsa) a prepadnutie veci (Škoda Fabia). "Naďalej platí, že policajti budú k takýmto nezodpovedným vodičom pristupovať nekompromisne. Pretože snahou Policajného zboru je a aj naďalej bude ochrániť čo najviac ľudských životov a zabrániť čo najväčšiemu počtu škôd na zdraví a majetku," uzatvára polícia.

Zdroj a foto: Polícia Košického kraja