Do crossovera Yaris Cross vkladá Toyota nemalé nádeje. A treba povedať, že oprávnene, móda crossoverov a kompaktných SUV neutále rastie a tak každý nový počin v týchto vodách okamžite vyvoláva novú vlnu záujmu. Tento je navyše navrhnutý dosť poctivo a hoci nesie rovnaké meno ako hatchback Yaris a zdieľa s ním veľkú časť konštrukčných prvkov (vrátane motorov), Cross je upravený tak, aby si okrem nástrah vysokých mestských obrubníkov reálne poradil aj s nejakým tým terénom. Jediným obmedzením môže byť len svetlá výška – s hodnotou 170 mm to na žiadnu slávu nevyzerá.

Yaris Cross bude k dispozícii buď ako čisto benzínová verzia poháňaná atmosférickým trojvalcom 1.5 Dynamic Force (92 kW/125 k) kombinovaná so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo s CVT „skriňou“ Multidrive S, alebo ako hybrid kombinujúci trojvalec 1.5 Hybrid Dynamic Force (68 kW/88 k) a trakčný elektromotor, čo spolu vytvára výstupný systémový výkon 85 kW (115 k). Táto verzia je už dostupná aj s pohonom všetkých kolies AWD. Tu treba počítať len s tým, že pohon 4x4 vás oberie o 77 l z objemu batožinového priestoru (397 vs 320 l). No autíčku pridá zásadne nové schopnosti, ktoré v tejto kategórii áut ponúka len veľmi málo konkurentov.

Celkové rozmery novinky sú 4180 x 1765 x 1560 mm. Rázvor osí kolies má hodnotu 2560 mm a auto sa otočí v kruhu s priemerom 10,6 m.

Od 16 a pol

Zákazníci na Slovensku si už môžu začať predobjednávať novú Toyotu Yaris Cross. Jej cena štartuje na úrovni 16 490 €, cena hybridnej verzie potom na 19 490 €. Vozidlo bude k dispozícii s piatimi úrovňami výbavy – Active, Comfort, Executive, Adventure a s najvyššou výbavou s názvom Premiere Edition. Outdoorovú verzia Adventure bude možné kúpiť od 24 190 €. Na začiatku predpredaja si bude možné objednať aj limitovanú edíciu Premiere Edition. Prvé vozidlá dorazia k zákazníkom v októbri 2021. 

Za základ s pohonom predných kolies a manuálnou prevodovkou si Toyota pýta 16 500 eur. Musíte sa však zmieriť, okrem iného, s halogénovými svetlami, či 16-palcovými plechodvými diskami. Zabudnite aj na strešné lyžiny, tie dostanete len k dvom najvyšším výbavám.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Technické údaje - Yaris Cross

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov