"Blokáciu na 60 dní sme zaviedli z dôvodu zamedziť rôznym špekulatívnym objednávkam, ktoré spôsobovali, že k rezervácii seriózne pristupujúci žiadatelia mnohokrát nedostali možnosť rezervovať si termín online," vysvetlilo v stanovisku pre portál TOPSPEED.sk ministerstvo vnútra.

Rezort spresňuje, že blokácia neznamená, že vodičák nedostanete vôbec. "Záujem o rezervácie je veľký a ak žiadateľ nenájde voľný termín - čo sa týka aj zablokovanej osoby -  stále je tu možnosť navštíviť oddelenie dokladov a evidencie vozidiel aj bez rezervácie," uviedlo ministerstvo. Tým sa však - spravidla najmä vo väčších mestách - vystavujete riziku čakania.

"Ak existuje alternatíva e-služby, odporúčame vybaviť s pomocou elektronického občianskeho preukazu svoju záležitosť online," uzatvára rezort vnútra. Kvôli novému vodičáku však musíte navštíviť úrady osobne.

Pozor na ružový vodičák, treba ho vymeniť

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Ak máte ešte stále ružový vodičák z edície, ktorá mala pôvodne neobmedzenú platnosť, no tá mu po zmene skončila 31. 12. 2023, treba ho odovzdať na pracovisku polície. Musíte tak urobiť najneskôr pri vydaní nového dokladu.

Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura. Na výslovnú žiadosť je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do 2 pracovných dní. Správny poplatok je vtedy štvornásobný, teda 26 eur. Osoba staršia ako 65 rokov žiadajúca o výmenu vodičského preukazu v štandardnej 30-dňovej lehote je od poplatku oslobodená. V zrýchlenom konaní do 2 dní však takisto uhrádza poplatok 26 eur.

Výmenu vodičského preukazu sa neoplatí podceňovať - rezervácia termínu na vybavenie dokladov je komfortná a šetrí čas. Nápor žiadateľov však spôsobuje, že si treba časový slot často zarezervovať vopred. Ak nechcete prísť o vodičský preukaz (v platnej podobe), no štátny systém vás zablokoval kvôli neplatnej rezervácii, vtedy vám zostáva už len možnosť náhodne návštíviť oddelenie dokladov a čakať, ako rýchlo sa vám podarí vec vybaviť.

Foto: Polícia