Ministerstvo vnútra ešte v minulom roku pristúpilo k úprave pravidiel používania elektronického rezervačného systému, pomocou ktorého si možno dohodnúť termín na oddelení dokladov - napríklad vtedy, ak si potrebujete vybaviť nový vodičský preukaz.

Mnohí vodiči si pritom v tomto období aj naďalej vymieňajú staré ružové vodičáky, ktoré mali pôvodne neobmedzenú platnosť, no to sa zmenilo. Neplatia od 1. januára 2024.

Späť však k rezervačnému systému. Ministerstvo sa už skôr pochválilo, že ho vylepšilo. "Rezervačný systém je po novom odolnejší voči zneužívaniu zo strany subjektov, ktoré využívaním voľne prístupných metadát obsadzovali väčšinu termínov, vo veľkej miere aj fiktívnymi osobami, čo v praxi znamenalo, že na zarezervovaný termín sa na pracovisko nik nedostavil," uviedol rezort vnútra v stanovisku.

Jedným z opatrení je riziko blokácie na 60 dní. Ak napr. žiadateľ o vodičák, ktorý neplánuje využiť zarezervovaný termín, rezerváciu nezruší najmenej 12 hodín pred termínom, systém ho zablokuje na 60 dní na všetky agendy, kde sa možno objednať, a to od dátumu vynechanej rezervácie.

Vážne dôvody môžu skrížiť plány na nový vodičák

Aj v prípade riadne zrušenej rezervácie platí pravidlo, že žiadateľ môže mať maximálne dve rezervácie na jednu agendu v priebehu 15 kalendárnych dní, čiže zrušená rezervácia sa pokladá za využitú rezerváciu. "Pristupujte preto k službám rezervačného systému uvážlivo," vyzýva ministerstvo vnútra.

Boj proti podvodom a zneužívaniu je samozrejme správny zámer, no môžu nastať situácie, kedy motorista - napríklad kvôli chorobe alebo pre iný vážny dôvod - objektívne nestihne termín zrušiť a vzniká problém. Štát v tlačovej správe nespresnil, či na takéto individuálne situácie prihliada a takýmto vodičom prípadne umožní vytvoriť si novú rezerváciu a vyhnúť sa tak dlhému čakaniu. To hrozí bez rezervácie najmä vo väčších mestách.

TOPSPEED.sk oslovil ministerstvo vnútra a po poskytnutí odpovede ju sprostredkujeme.

Zdroj/foto: Ministerstvo vnútra SR