Keď sa pozrieme na medziročné porovnanie, za obe najbežnejšie palivá platíme teraz viac peňazí ako v rovnakom období vlani. Odvtedy zdražel liter benzínu o 3,8 percenta a cena nafty narástla medziročne ešte o niečo viac – konkrétne o 4,3 percenta, píše ČTK.

Ropa sa bude zrejme držať nad 80 dolármi za barel

Na ceny na čerpacích staniciach vplývajú okrem iného výrazne aj svetové ceny ropy. Tie v piatok mierne rástli, keďže trhy očakávali rozhodnutie kartelu OPEC+ o dodávateľských dohodách na druhý štvrťrok 2024. Rozhodnutie krajín združených v rámci kartelu o predĺžení škrtov v produkcii sa očakáva v prvý marcový týždeň, spresnili zdroje agentúry Reuters.

Zvyšujúca sa pravdepodobnosť, že OPEC+ na čele so Saudskou Arábiou bude pokračovať v znižovaní dodávok aj po prvom štvrťroku, zrejme udrží ceny ropy nad 80 amerických dolárov za barel, uvádza Reuters na základe vyjadrení analytikov. Potenciálne vraj môže priškrcovanie produkcie vzácnej suroviny pretrvať až do konca roku 2024. Obdobné kroky zvyšujú globálne ceny ropy.

Otázkou zostáva, ako sa bude v najbližších mesiacoch vyvíjať dopyt po rope. Inflácia sa v USA pohybuje na hodnotách v súlade s očakávaniami ekonómov. Tým sa zvyšuje šanca, že v dohľadnej dobe dôjde k zníženiu úrokových sadzieb. To by mohlo stimulovať predaj palív, keďže spotrebiteľom zostane viac dostupných peňazí.

Menej ružovo to z pohľadu dopytu po rope však vyzerá v Číne, ktorá je jej najväčším spotrebiteľom na svete. Čínska výrobná aktivita sa vo februári znížila už piaty mesiac po sebe. To stupňuje tlaky na politikov v Pekingu, aby zaviedli ďalšie ekonomické opatrenia a stimuly. Majitelia tovární totiž bojujú o objednávky.

Zdroj: ČTK/HNonline.skReuters