Značku uvidíte častejšie

Magazín Topspeed vás nedávno ako prvé zo slovenských médií upozornil na zelenú šípku - novú dopravnú značku, ktorú osadili v Bratislavskom kraji na prvých dvoch križovatkách na Slovensku. Ide o novinku, ktorá umožňuje odbočiť vpravo aj na červenú. Jej zavedením sa najnovšie pochválil aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý zdôrazňuje, že ju do praxe uviedli ako prvá slovenská župa.

"Vaša jazda bude plynulejšia a už máme prvé pozitívne ohlasy od vodičov, obcí aj Polície. Značky sú jediné nielen v rámci kraja, ale celého Slovenska. Nájdete ich zatiaľ na križovatkách III/1082 a III/1083 – Slovenský Grob a III/1059 a III/1082 v Chorvátskom Grobe, časť Čierna Voda," uviedol Juraj Droba na Facebooku s tým, že chystajú rozmiestnenie tejto značky aj na ďalších úsekoch. Vodiči si podľa všetkého musia na novú zelenú šípku ešte zvyknúť - prvé pozorovania ukazujú, že jej významu viacerí nerozumejú a zostanú "pre istotu" stáť na mieste, aj keď by mohli odbočiť.

Nová zelená šípka.

"Tieto značky som už počas štúdia v USA obdivoval ako rozumný krok. V roku 2013 som sa ich ako poslanec NR SR spolu s Martinom Chrenom (dnešný starosta Ružinova, pozn. red.) snažil presadiť pre celé Slovensko, ale vtedajšia vláda s naším návrhom nesúhlasila," popisuje župan Droba. Napokon však zavedená bola, ale až vyhláškou o cestnej premávke z roku 2020.

Nová značka umožňuje odbočiť z pravého pruhu a vodič nesmie obmedziť či ohroziť iných účastníkov cestnej premávky. Pozor je preto potrebné dávať na chodcov, cyklistov, či vozidlá jazdiace vo voľnom smere.