Francúzovi nepomohlo ani to, že vo Švajčiarsku vlastní rôzne luxusné hotely a súkromné ​​kliniky. Muža s miliónovým majetkom pristihli v roku 2017 pri tom, ako jazdil autom 80 km/h, a to na úseku s rýchlosťou obmedzenou na maximálne 40 km/h kvôli stavebným prácam.

Mimochodom, čo sa týka rýchlostných limitov, Švajčiari majú odlišné pravidlá pre najvyššiu povolenú rýchlosť ako my. Na diaľnici môžete ísť najviac 120 km/h, na rýchlostných cestách je limitom 100 km/h. Štandardne mimo obce na okresných cestách platí 80ka. V obciach a mestách musíte dodržiavať maximálnu rýchlosť 50 km/h.

Späť však k prípadu motoristu: Aj súdy následne dali za pravdu pôvodnému rozhodnutiu úradníkov, že jeho žiadosť o občianstvo mohli zamietnuť. Ešte v júli 2017 ho v Ženeve odsúdili na podmienečný peňažný trest s trojročnou skúšobnou dobou a musel zaplatiť aj pokutu 540 frankov, čo dnes predstavuje približne 552 eur.

Švajčiarska legislatíva ustanovuje, že občianstvo nemožno udeliť, kým neuplynie skúšobná doba a následná trojročná čakacia doba. Následne je možné podať novú žiadosť o získanie občianstva.

Nielen porušovanie maximálnej rýchlosti, ale iné dôvody môžu závažiť

Zaujímavý prípad najnovšie nastal aj vo švajčiarskej obci Clos du Doubs, opäť blízko hraníc s Francúzskom. Žiadosť muža pôvodom z inej krajiny o udelenie občianstva bola zamietnutá väčšinou obecného zastupiteľstva, pretože jeho správanie bolo údajne v rozpore s predstavami tamojších obyvateľov.

Záujemcu o nový pas vraj v dedine vídať len zriedka – a keď tam je, porušuje mnohé pravidlá susedského spolunažívania. Napríklad: Počas sviatočných dní pracuje v záhrade a kosí trávnik. Renovácia jeho domu sa údajne desať rokov prakticky nepohla, pričom materiály zo stavby vraj robia neporiadok v prostredí obce.

Na rozdiel od vyššie spomínaného cestného piráta, tento muž nemusí čakať a môže skúsiť šťastie nanovo, ak sa presťahuje do inej časti Švajčiarska.

Zdroj: stern.deblick.ch / foto: cz.depositphotos.com