Na vodičák najviac 12 mesiacov

Okrem toho, že dištančné a elektrické vzdelávanie v autoškolách už nebude možné, po novom sa takisto znovu uplatňuje maximálna lehota, počas ktorej potrebné absolvovať kurz na získanie vodičského oprávnenia. Je ňou stále 12 mesiacov, no v čase mimoriadnej situácie a prebiehajúcej koronakrízy sa na ňu neprihliadalo.

O týchto zmenách informuje agentúra SITA s dovetkom, že k odvolaniu mimoriadnej situácie v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 došlo od polovice tohto mesiaca. Štát k tomu pristúpil zohľadňujúc, že koronavírus už nepredstavuje takú celospoločenskú hrozbu ako v počiatočných fázach pandémie.

Čo však v prípade, ak niekomu vodičský kurz začal ešte pred vyhlásením mimoriadnej situácie, teda pred 20. marcom 2020? „Ak kurz začal 15. marca 2020, tak do 20. marca 2020 uplynulo 5 dní z 365 dní, a keďže počas krízovej situácie lehota neplynula, tak od 15. septembra 2023 má na ukončenie kurzu ešte 360 dní,“ ilustruje možnú situáciu ministerstvo dopravy.

Pre tých, ktorí začnú kurz po polovici septembra 2023, platí plná lehota 365 dní od dňa, kedy adept na vodičák nastúpil do kurzu. Ide však skôr o menšinu prípadov, keďže uchádzači zvládnu kurz na získanie vodičského oprávnenia spravidla rýchlejšie.

Skôr uvedené informácie sa týkajú i záujemcov o kvalifikačnú kartu vodiča, keďže ani oni už nebudú môcť absolvovať dištančné a elektrické vzdelávanie v autoškolách.

Zdroj: SITA