Viniť samotnú technológiu zjavne nemožno - jej klady i zápory totiž boli dobré známe už v čase, keď štát obstarával nové policajné autá. Pre plug-in hybridy sa štát rozhodol aj pod vplyvom Bruselu. Európska únia totiž poslala peniaze na nákup z plánu obnovy, no jednou z podmienok bolo, aby polícia obstarala vozidlá schopné ekologickej prevádzky. Padlo rozhodnutie a štát zakúpil zhruba 600 plug-in hybridov.

Autá stretávame v uliciach, vidno ich pri policajných staniciach. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok adresoval na nákup vozidiel kritiku a skúsenosti z prevádzky vraj ukázali, že autá sú pre slovenskú políciu nevhodné. Z hľadiska  práce policajta sú úplne nevhodne nakúpené," skonštatoval minister pre TV Markíza. Autá sa vraj nestíhajú nabíjať, celkové prevádzkové náklady majú byť následne vyššie, na čo dopláca štát.

Odborník pridáva svoj pohľad a prízvukuje, že pri prevádzke z batérie je auto samozrejme ekologické. „Ak jazdí na spaľovací motor (auto, pozn. red.), tak je to uplne bežné auto ako akékoľvek iné,“ uviedol Patrik Križanský zo Slovenskej asociácie pre elektromobilitu. „To nie je problém technológie, to je problém nastavenia a naplánovania nabíjacej infraštruktúry,“ zdôraznil Križanský.

Nákup policajných áut: Iné vozidlá vraj nespĺňali ekologické kritériá

Aj v západnej Európe vidno trend, že policajné zbory majú čoraz nakúpených áut, ktoré sú schopné prevádzky na elektrický pohon. Šutaj Eštok však vysvetlil, že problém sú u nás nabíjačky, ktoré nie sú, resp. nebudú dostupné pre policajtov všade. „Policajti nemajú stáť na nabíjacej stanici dve hodiny. Policajti potrebujeme aby boli v uliciach,“ odkázal minister vnútra.

Ohľadom celej témy sa Šutaj Eštok dostal verejne do konfliktu s bývalým ministrom vnútra Romanom Mikulcom. „Emisnú normu spĺňali len plug-in hybridy,“ vysvetlil Mikulec pre TV Markíza s dovetkom, že v opačnom prípade hrozilo, že by sme nemali nákupené autá pre mužov zákona vôbec.

Mikulec odmieta i obvinenia, o ktorých chce detailnejšie ešte hovoriť Šutaj Eštok. Terajší minister vraj plánuje podať aj trestné oznámenie a dôvodom má byť fakt, že autá mali byť nakúpené predražene. Mikulec nesúhlasí a naopak hovorí, že boli obstarané lacnejšie v porovnaní s trhovými cenami.

Zdroj: TVnoviny.sk - Markíza / foto: Ministerstvo vnútra SR