Ak vás pred pár týždňami náhodou minul článok predstavujúci oživenú britskú karosáreň Harold Radford Coachbuilders, ktorá existovala a pôsobila v druhej polovici minulého storočia, dovoľte najprv veľmi stručný výťah.

Práva na značku Radford pred nejakou dobou získal spomínaný dizajnér Mark Stubbs. Pribral k sebe Jensona Buttona, moderátora Anta Ansteada a bývalého hudobníka a právnika Rogera Behleho. Táto štvorka následne rozbehla podnik, ktorý oživil nielen starú známu značku, ale vzkriesil tiež Lotus Type 62 z roku 1969.

Type 62-2

Aby nemuseli začínať od nuly, dohodli sa rovno s Lotusom, že im bude na stavbu reinkarnovaného špeciálu s názvom Type 62-2 dodávať karbónový monokok a hromadu ďalších komponentov, vrátane základov pohonnej jednotky. Aj zvyšok auta firma vyvinula a vyladila v spolupráci s divíziou Lotus Engineering a pod dohľadom Buttona.

Výsledkom je dvojdverové dvojmiestne kupé s kompresorovým 3,5-litrovým šesťvalcom v troch výkonových verziách. Základom je zelený model Classic so 430 koňmi, nad ním stojí 500-koňové červeno-biele prevedenie Gold Leaf a vrcholom je práve auto na fotografiách lakované vo farbách John Player Special.

Type 62-2

Len 12 kusov JPS

Celkovo vznikne 62 áut. Z tohto počtu však len 12 vozidiel ponesie desať vrstiev čiernej Candy Black a na zákazku namiešaný zlatý odtieň určený pre nápisy JPS a ďalšiu grafiku. Benzínová V6 tohto auta má iné piesty, ojnice, vačkové hriadele, modifikované turbo a nový software. Aj vďaka tomu z nej konštruktéri vydolovali 600 koní, a to prosím pri suchej hmotnosti 1000 kg.

Brzdy sa s uvedenou váhou asi veľmi nenadrú, napriek tomu má 62-2 JPS sériovo montované karbón-keramické kotúče AP Monobloc s priemerom 360 milimetrov, ktoré sú ukryté pod 18-palcovými prednými a 19-palcovými zadnými kolesami od firmy Dymag. 

Type 62-2

Na prvý pohľad vyzerajú možno trochu obyčajne, ale v skutočnosti sú vyrobené z uhlíkového kompozitu a významným spôsobom prispievajú ku zníženiu neodpruženej hmotnosti. A aby sme to mali kompletné, dodávame, že karbónové kolesá sú obuté do pneumatík Michelin Pilot Sport Cup 2.

Verejná premiéra tohto auta je pripravená v termíne od 17. do 19. septembra 2021 v rámci akcie Goodwood Revival a výroba Radfordu Lotus Type 62-2 sa má rozbehnúť koncom tohto roka. Pár desiatok šťastných zákazníkov následne bude postupne preberať svoje stroje v roku 2022.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 5 obrázkov

zdroj: Radford