"Výkon a spôsob, akým je distribuovaný, je veľmi sľubný, rovnako ako jazdné vlastnosti, pretože celý podvozok a riadenie, ktoré sme vyvinuli pre Clio RS pasuje do Zoe. Žasli sme ale ako ostrá jazda na okruhu ovplyvní výdrž batérií," šéf Renault Sport Technologies, Patrice Ratti.
Renault Zoe

Prototyp ostrého Zoe RS vydrží iba 13 alebo 14 minút ostrej jazdy na okruhu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Zoe RS?

Renault Zoe je pomerne úspešný elektromobil, ktorý je na trhu od roku 2012. minulý rok však dostal nový, menší a sofistikovanejší motor s novým softvérom. Táto pohonná jednotka pochádza priamo od Renaultu a nadradila pôvodnú od Continentalu. Vďaka nej stúpol teoretický dojazd z 210 na 240 km. Nový motor z vlastnej dielne bol zároveň aj akýmsi štartovacím prvkom pre Zoe RS. Ak však máte radi hot hatche a fandíte elektromobilom ešte sa netešte. Predstavitelia automobilky totiž ešte neurobili definitívne rozhodnutie. Pri jazdných testoch sa totiž ukázal vážny problém. Ich priebeh okomentoval Ratti takto: "Výkon a spôsob akým je distribuovaný je veľmi sľubný, rovnako ako jazdné vlastnosti, pretože celý podvozok a riadenie, ktoré sme vyvinuli pre Clio RS pasuje do Zoe. Akcelerácia bola dobrá, najmä zo stoja. Žasli sme ale ako ostrá jazda na okruhu ovplyvní výdrž batérii. Keď sme jazdili s našim prototypom tvrdo na okruhu batérie stačili iba na 13 alebo 14 minút, čo rozhodne nie je dosť, aby to uspokojilo našich zákazníkov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Napriek tomu na projekt Zoe RS ešte nezanevreli. Ako dodal Ratti. "Ak Zoe dostane v budúcnosti namiesto súčasných 22 kWh batérii batérie s vyššou kapacitou, poskytne to Renault Sportu nové možnosti." Táto zmena navyše ani nemusí byť až tak ďaleko. Hoci to Renault zatiaľ nepotvrdil odborná verejnosť verí, že zvýšenia kapacity batérii sa Zoe dočká už koncom tohto roka. Pravdepodobne sa nezmenia ich rozmery, no ďalší a oveľa známejší elektromobil z aliancie Renault-Nissan ponúka batérie s vyššou kapacitou. Áno je ním Leaf s 30 kWh batériami. Mohlo by to znamenať, že elektro hot hatch Zoe RS by mohol dostať reálne kontúry.

Zdroj: autocar