Absolútna prednosť chodcov na priechodoch nemôže  a nebude fungovať efektívne ani bezpečne!

Vždy totiž existujú okolnosti, za akých už vodiči nedokážu auto bezpečne zabrzdiť - napríklad, keď sa chodec rozhodne vojsť na priechod tesne predtým, ako ním vozidlo auto prejde.

Tabák chce, aby autá museli chodcom na priechodoch dávať prednosť vtedy, keď je očividné, že ho idú použiť. Táto formulácia je v súlade s medzinárodným dohovorom OSN, ku ktorého dodržiavaniu sa zaviazalo aj Slovensko. "Vodiči sa musia k priechodu približovať iba dostatočne nízkou rýchlosťou, aby neohrozili chodcov, ktorí už na priechod vstúpili alebo sa naňho chystajú vstúpiť," cituje denník SME medzinárodné pravidlá.

Na jednociferné čísla úmrtí už museli naši susedia v ČR zabudnúť. Aj po zohľadnení toho, že počas rokov výrazne narástla intenzita dopravy, existovala v roku 2015 3x väčšia pravdepodobnosť úmrtia na priechode pre chodcov (v porovnaní s obdobím pred zavedením legislatívnej úpravy). V Česku sa teda takéto pravidlo z hľadiska bezpečnosti cestnej premávky mimoriadne neosvedčilo.

V Česku zaviedli takúto úpravu už na začiatku tretieho milénia, no chodci si to vysvetlili zjavne po svojom. Čísla hovoria sami. Pred zavedením pravidla zomrelo na priechodoch pre chodov 7 ľudí ročne, rok po tom to už bolo 30 zmarených životov!

Expert na dopravu nesúhlasí

Dopravný odborník hodnotí návrh poslankyne Tabák ako nejednoznačný a nejasný. „Je to veľmi nešťastné, ak by sa do zákona dostala takáto nejasná formulácia. Ako vodič vyhodnotí, že sa chodec skutočne chystá vstúpiť na priechod?“ zamýšľa sa dopravný analytik Jozef Drahovský vo vyjadrení pre denník SME.

Niektorí chodci totiž zabúdajú na to, že majú nielen práva, ale aj povinnosti. Platí to najmä vtedy, keď sa k priechodu približuje auto príliš rýchlo či je veľmi blízko - vtedy na priechod v záujme vlastnej bezpečnosti nesmú vojsť.

V zahraničí medzičasom využívajú lepšie riešenie - na okrajoch chodníkov vyznačujú špeciálne zóny. Keď do nich ako chodec vstúpite, ide o jasný signál pre okoloidúce auto, že má zastaviť, pretože ste tak vyjadrili svoj zámer prejsť cez priechod.

Tabák je vraj naklonená aj takejto možnosti a zmenám svojho návrhu sa nebráni, uviedla politička pre SME.sk.

Zdroj: SME

STE ZA ABSOLÚTNU PREDNOSŤ CHODCOM NA PRIECHODOCH?
  • Áno, chodcom na priechodoch patrí prednosť vždy ( 5% )

     

  • Neviem vhodnosť tohto rozhodnutia posúdiť ( 1% )

     

  • Nie, súčasný stav je postačujúci ( 6% )

     

  • Určite nie, novela bude nebezpečná pre všetkých ( 89% )

     

Odpovedalo 253 ľudí