Prísnejšie vymáhanie pokút

Klasický vodičský preukaz v jeho fyzickej podobe sa môže stať minulosťou. EÚ schválile nové, digitálne vodičské preukazy v smartfóne. Mnohé detaily v súvislosti s týmto legislatívnym zámerom je ešte potrebné doladiť, no už dnes vieme, že sa pre mnohých citeľne mení spôsob, akým pristupujeme k dokladu preukazujúcemu naše vodičské oprávnenie.

Krajiny EÚ  predovšetkým tie predsedajúce - teraz čaká úloha pripraviť finálnu verziu nových pravidiel. To potrvá ďalšie mesiace, takže s digitálnym vodičským preukazom sa nedá v praxi počítať hneď. Nový vodičák prináša prirodzene vyšší komfort pre jeho majiteľa – týka sa to najmä motoristov, ktorí majú zábudlivejšiu povahu a dnes im hrozí pokuta, pokiaľ si nevezmú vodičák so sebou na cesty.

Brusel sa chce okrem toho pozrieť na to, ako v prípade udeleného trestu jednoducho a efektívne blokovať vodičák na celom území EÚ. Nový návrh sa taktiež sústredí na vymáhateľnosť cezhraničných pokút – napríklad za rýchlosť či iné prehrešky, aby ich vodiči neignorovali. Euroúradníci si taktiež dali za cieľ prioritu zabezpečiť, aby motoristi dostávali pokuty vo svojom rodnom jazyku – Slovák by tak dostal napríklad aj pokutu z iného kúta Európy automaticky v slovenčine.

Zdroj: Startitup.sk, wdr.de / foto: cz.depositphotos.com