Prepadnutie auta v prospech štátu: Nový bič Rakúšanov na cestných pirátov

Od marca 2024 bude možné v Rakúsku zabavovať vozidlá ich majiteľom, ak sa dopustia vysokého prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti. Motoristický klub ÖAMTC však prichádza s ostrou kritikou a predpovedá, že legislatíva v tejto podobe bude čoskoro zrušená.

Čo presne mení zákon s novými paragrafmi týkajúcimi sa trestov za prekročenie rýchlosti? V budúcnosti budú v Rakúsku v prípade extrémneho prekročenia rýchlosti skonfiškované vozidlá cestných pirátov, ak auto v meste prekročí rýchlosť o viac ako 80 km/h a mimo mesta o 90 km/h.

Ak má vodič záznam v registri trestov, ktorý mu v očiach štátu poškodí (napríklad predchádzajúca účasť na ilegálnych automobilových pretekoch), bude možná konfiškácia a prepadnutie auta už vtedy, ak rýchlosť prekročí hranicu o 60 km/h v obci a 70 km/h mimo obce.

Motoristický klub ÖAMTC však upozorňuje, že nová legislatíva nie je právne v poriadku a pripája aj argument, že v tomto prípade „neexistujú žiadne štúdie, ktoré by uvádzali, že prísnejšie tresty sú viac odstrašujúce ako tie menej prísne,“ skonštatoval právnik ÖAMTC Matthias Wolf. Podľa jeho slov sú „takéto drastické zásahy do majetku“ vecou trestných súdov a nie správnych orgánov štátu.

Odborník Wolf tvrdí, že zákon má veľké nedostatky a hovorí až o jeho protiústavnosti. „Z hľadiska bezpečnosti cestnej premávky by bola škoda, ak by bol zákon pri prvom relevantnom uplatnení v praxi zrušený odvolaním sa na najvyšší súd alebo Európsky súd pre ľudské práva,“ povedal expert ÖAMTC.

Motoristický klub namiesto toho navrhuje posilnenie cielených kontrol motoristov so zámerom zvýšiť pravdepodobnosť prichytenia cestných pirátov priamo pri čine.

Ak auto nepatrí cestnému pirátovi, úradníci budú mať právomoc dočasne zabaviť vozidlá na mieste najviac na 14 dní. Nemôžno ich však vyhlásiť za prepadnuté a vydražiť. Platí to aj pre autá na leasing alebo prenájom. V takýchto prípadoch sa do evidencie vodičského preukazu previnilcovi zapíše doživotný zákaz šoférovania pre vozidlo, ktorým bol priestupok spáchaný.

Zdroj: Heute.at / foto: cz.depositphotos.com