Nemusíte mať škodovku v láske, jedno by ste ale uznať mohli. Výchovu svojich budúcich zamestnancov zobrala za správny koniec. Dôkazom sú okrem iného dnes už pomaly tradičné projekty študentských konceptov vyvíjaných od roku 2014 v spolupráci so Stredným odborným učilišťom Škoda Auto.

Vlani mládež zaujala dvojdverovým roadsterom Slavia, postaveným na základoch modelu Scala s motorom 1.5 TSI a výkonom 150 koní, ktorý mal byť ideovým nástupcom jedného z najkrajších športových áut značky – Škody 1100 OHC. Tentoraz sa omladina rozhodla pustiť do vývoja prototypu vychádzajúceho zo Škody Kamiq.

Samotná chystaná novinka zatiaľ nemá svoje oficiálne meno. Študenti jej ale hovoria Azubi, čo je ich všeobecný názov áut vyvíjaných pod hlavičkou Škoda Academy. Aby v tom žiaci neboli sami, s prácou im pomáhajú príslušné oddelenia automobilky, konkrétne zamestnanci technického vývoja, konštrukcie i výroby.

S podporou Škoda Motorsport

Najnovší projekt je momentálne vo fáze rozpracovaného dizajnového návrhu, takže partia žiakov aktuálne konzultuje svoj postup so šéfom štylistického oddelenia Oliverom Stefanim. Z prvých zverejnených nákresov pochopiteľne netušíme, ako bude upravený Kamiq vyzerať. Hádame ale, že by výsledný produkt mohol obsahovať viac ako len jeden vytiahnutý blatník, za samozrejmosť považujeme veľké kolesá so špeciálnymi terénnymi pneumatikami a svoj priestor nepochybne dostane i nejaký ten spojler.

Aby práca skupiny 25 študentov nebola samoúčelná, ale dala im do života skutočné praktické skúsenosti, bude do projektu súťažného Kamiqu namočená dokonca i športová divízia značky. V tejto chvíli netušíme, či Škoda Motorsport poskytne i patričnú pohonnú jednotku, alebo len omladinu naučí, ako navrhovať pre autá tohto typu podvozok, brzdy či iné konštrukčné detaily. Ale konečný produkt si ujsť nenecháme a ešte sa k nemu v dohľadnej dobe vrátime. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

zdroj: Škoda Auto