Tekuté stierače DYNAMAX RAIN OFF sú balené vo veľmi kvalitnom rozprašovači, ktorý funguje vo všetkých polohách a uhloch.

Aplikovať ho na auto stačí zhruba raz mesačne

Musím priznať, že keď som pred pár rokmi prvýkrát počul o vynáleze tekutých stieračov, nevenoval som im žiadnu výraznejšiu pozornosť. Považoval som ich len za ďalší marketingový výmysel a nenápadný spôsob, ako vyťahovať šoférom peniaze z vreciek. O to milšie ma však prekvapili, keď som sa k nim neskôr dostal a skúsil ich aplikovať na čelné sklo svojho auta. Ono to naozaj funguje, rovno však musím upozorniť, že som sa chvíľku učil, ako ich správne aplikovať. Ak sa pritom ponáhľate a zanedbáte poriadne očistenie čelného skla pred ich použitím, viac si život za volantom skomplikujete, než by ste si nimi mali pomôcť.

Aplikácia je mimoriadne jednoduchá. Stačí ho rozprášiť na umyté čelné sklo a nechať pôsobiť cca 3 minúty - teda do vyschnutia. Následne sklo vyleštiť handričkou a je to.

Po nástreku DYNAMAX RAIN OFF, teda tekutý stierač pomaly steká a obsychá. Ostanú po ňom jemné fľaky, ktoré treba pretrieť.

Poriadne očistiť a odmastiť

V čom bol problém? V tom, že som čelné sklo pred aplikáciou tekutých stieračov poriadne neočistil. Pritom aj v návodoch na použitie tohto prípravku sa jasne píše „Nastriekajte priamo na očistený a suchý povrch skla vozidla a utrite utierkou zo 100 % bavlny alebo mikrovlákna“. Túto formuláciu som objavil aj v návode k tekutým stieračom DXG2 od spoločnosti Dynamax. Jednoduchšie to už naozaj nemôže byť.

Účinok tekutého stierača je okamžitý. Vodu viaže do väčších kvapiek a už od rýchlostí 60-70 km/h netreba používať stierače. Čím väčšie tempo, tým lepší výhľad, kedže dážď odstraňuje nápor vzduchu.

Ani silný dážď nie je pre DYNAMAX RAIN OFF žiaden problém, vodo-odpudivý povrch skla funguje veľmi efektívne.

A ako vlastne tekuté stierače fungujú? Veľmi jednoducho, viditeľnosť v mokrom počasí a pri snežení zlepšujú vďaka schopnosti zlučovania vody do veľkých kvapiek, ktoré navyše ľahšie sfúkne už aj samotný náporový vietor. V mnohých situáciách tak ani nemusíte púšťať klasické stierače, prípadne výrazným spôsobom zlepšíte ich účinok. Tekuté stierače však majú ešte jednu užitočnú schopnosť – počas letných dní a najmä večerov totiž zabraňujú nepríjemnému prilepovaniu hmyzu na sklo počas jazdy. A ak sa na skle predsa len nejaká tá nečistota zachytí, omnoho ľahšie sa neskôr očistí.

Takto vyzerá výhľad z kabíny cez predné okno počas dažďa bez použitia stieračov.

Aj na svetlá

Mnoho motoristov si ani neuvedomuje, že tekuté stierače nemusia aplikovať len na čelné okno, rovnako účinné sú totiž aj na bočných sklách či zadnom okne auta. A čo je možno ešte dôležitejšie, svoju úlohu môžu zohrať aj na čelných svetlometoch, ktoré sa budú počas jazdy v daždi menej špiniť. A ak máte vozidlo vybavené ostrekovačmi predných svetlometov, tekuté stierače dokážu zlepšiť ich efektivitu a účinok.

zdroj: Dynamax

Tekuté stierače poslúžia aj na svetlometoch s krycím sklom. Neodporúčajú sa však aplikovať na polykarbonátové kryty svetiel.