Tesla mala v cenníku funkciu nazvanú Autopilot. To už asi viete. Po niekoľkých nehodách však súd v Nemecku rozhodol, že systém musí automobilka premenovať. Mnoho užívateľov si totiž funkciu zamenilo s plne autonómnym riadením, čo samozrejme nie je pravda a prestali sa venovať premávke. Aj bez toho však po chvíľke jazdy v uvedenom režime musíte byť pripravený prevziať kedykoľvk volant, inak vás bude na to systém upozorňovať.

Interakcia s užívateľmi Muskovi ide

Na Twitteri jeden z fanúšikov označil Elona Muska a v komentároch mu navrhol možnosť vypnúť upozornenie na nutnosť držať volant potom, čo by vodiči mali v režime FSD (Full Self-Driving) najazdených viac ako 10 tisíc míľ (teda okolo 16 tisíc kilometrov). Čo na to Musk? Odpísal, že súhlasí a oznámil, že takáto aktualizácia príde už v januári.

Ako poznáme šéfa Tesly a jeho sľuby, mohol rovno dopísať, aj v ktorom roku bude ten január. Na druhú stranu... ak skutočne dôjde k tejto zmene, nemusíme pripomínať, že dôsledky nemusia dopadnúť dobre. Systém má v súčasnosti k skutočne autonómnej jazde ďaleko a už dnes môže byť upozornenie oneskorené. O množstve dopravných nehôd práve kvôli tomu asi ani nemusíme písať. Navyše stále je tu aj riziko, že sa povinný nájazd (spomínaných 10 tisíc míľ) bude dať „klasicky pretočiť“ a vypnutie výstrahy tak bude dostupné pre každého, teda aj vodičov bez skúseností. Aj preto budeme sledovať, či sa Musk k tomuto kroku nakoniec odhodlá.

Zdroj: Twitter, Auto.cz