Keď Tesla v roku 2016 predstavila vylepšenú verziu systému Autopilot 2.0, Elon Musk predpovedal, že plne autonómne vozidlá dorazia na trh o štyri roky. To sa síce nepotvrdilo, no šéf americkej automobilky bol stále optimista a sebavedomými vyjadreniami na adresu tejto technológie nešetril. To sa však v poslednej dobe zmenilo a Musk otvorene priznáva, že ich softvér nedostane povolenie od úradov (jazdiť bez kontroly a zásahu vodiča) ani v roku 2022. Asi prvýkrát tým naznačuje, že autonómny systém ešte nie je pripravený plne nahradiť človeka. 

Hotový nie je ani zďaleka

Elon Musk podľa Automotive News tvrdí, že napriek tomu, že očakáva príchod dôležitej aktualizácie FSD Beta (Full Self-Driving) do konca tohto roka, tak je na ich systéme stále veľa práce a nejaký čas potrvá, kým ho budú môcť označiť za finálny. Navyše bude potrebovať aj schválenie od regulačných úradov. To vydáva Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA), ktorý však v súčasnosti Teslu vyšetruje kvôli nehodám, pri ktorých bol takzvaný Autopilot zapnutý. NHTSA si od automobilky vyžiadala inkriminované dáta a toto leto dokonca požiadala o priamy prístup k FSD Beta. Je preto veľmi nepravdepodobné, že by Tesla v blízkej budúcnosti dostala povolenie prevádzkovať autá v plne autonómnom režime. 

Tesla bude celkom určite aj naďalej pokračovať vo vývoji. Elon Musk totiž verí, že sa autonómne vozidlá raz stanú najdôležitejším zdrojom príjmov jeho spoločnosti, a tak rozhodne nebude chcieť poľaviť v tempe. Zamestnancov však čaká ešte veľa práce a taktiež extrémne dôležitá pečiatka od NHTSA, ktorá sa na papieri sama nenarodí. Tesla dúfa, že v roku 2023 prebehne ďalšia aktualizácia FSD, aby regulačným orgánom dokázala, že ich technológia je oveľa bezpečnejšia ako priemerný vodič. Niektorí analytici však tvrdia, že najväčším problémom Tesly nie sú regulačné orgány, ale samotný softvér a komplexnosť autonómneho jazdenia.