Zdá sa, že kolorit preplnených ulíc amerických miest budú čoskoro tvoriť aj nové elektrické dodávky spoločnosti Amazon. Tá si dala u amerického výrobcu Rivian (Amazon tu má majetkový podiel) postaviť elektrickú dodávku prispôsobenú požiadavkám kuriérskej prepravy. Za úžitkovým elektromobilom údajne stojí masívna investícia 700 mil. dolárov, pričom sériové auto by sa malo na amerických cestách objaviť už v roku 2021. Amazon nevylúčil, že časť flotily pošle aj do svojich európskych centier, všetko je len otázkou rozdielu legislatívnych požiadaviek a technických úprav tak, aby mohli elektrické dodávky legálne jazdiť na viacerých kontinentoch.

Zadná časť dodávky nemá slúžiť len pre zadné združené svetlá, LED osvetlenie sa má využívať aj na zobrazenie objemu nákladu, či iné grafické informácie. Legislatívne to je vraj už doriešené.

Bezpečná a ergonomická

V priebehu prvých dvoch rokov má vzniknúť 10 000 kusov, celková plánovaná produkcia je však spočítaná na 100 000 áut, ktoré postavia v horizonte 10 rokov. Auto je prispôsobené na čo najľahšiu a najbezpečnejšiu obsluhu, vodičovi tak pomáha nezvyčajne veľké čelné sklo, dobrý výhľad do všetkých strán (aj pomocou kamier), výborná ergonómia kabíny, bočné dvere (inak výrazne spevnené proti bočnému nárazu) zakrývajúce nadštandardne veľký nástupný otvor a nový multimediálny systém a bezpečnostní asistenti uľahčujúci každodenný život v preplnených uliciach veľkých miest. Súčasťou každej dodávky má byť aj hlasová asistentka Amazon Alexa, ktorá má byť ústredným ovládacím prvkom všetkých palubných systémov.

O technických informáciách zatiaľ Rivian nič neprezradil, známe je len to, že len pri dodávke vraj nezostane. Už teraz vyvíjajú aj SUV a terénny elektrický pick-up s nadštandardnými dynamickými parametrami. Zdá sa, že trh výkonných amerických pick-upov naberá na poriadnych obrátkach.

zdroj: Green Car Reports, Popsci, Car and Driver

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov