Značka Alpine vznikla v roku 1955, keď ju založil Jean Rédélé, nadšenec motoršportu. Jeho obľúbeným miestom na jazdenie boli Alpy, z čoho vyplýva aj samotný názov „Alpine“. V roku 1962 predstavili dnes už legendárny model, ktorý niesol názov A110 a priniesol značke najväčší úspech. Už vtedy Alpine úzko spolupracoval s Renaultom, ktorý ho následne v roku 1973 aj odkúpil. To už bol Alpine zabehaný so svojím špeciálom A110 v rally a patril medzi špičku. V roku 1971 sa im podarilo skončiť na pódiu na legendárnom Rally Monte Carlo, ktoré o dva roky neskôr dokonca vyhrali v rámci majstrovstiev sveta v rally. Išlo pritom o najúspešnejšiu sezónu značky v histórii. V danom roku vyhrali až 6 pretekov a 15 krát skončili na pódiu. To im zabezpečilo dostatok bodov aby sa stali prvými víťazmi svetového šampionátu v rally (dnešné WRC) v histórii. Odvtedy pozbierali pár úspechov vo vytrvalostných pretekoch vrátane 24h Le Mans či v rallycrosse. Značka však skôr prežívala než rozkvitala. 

Alpine A110 (1971)

Pripomienka svetu v roku 2017

Dlhšiu dobu bolo o Alpine viac menej ticho, pričom ich meno sa občasne spomínalo len s motoršportom. To sa však zmenilo v roku 2017, keď Alpine opäť rozvíril vody automobilového sveta. Oživili totiž legendárny model A110. Duch a DNA ostali rovnaké, ale v novom šate. Auto stvorené pre čisté potešenie z jazdy. Zdalo sa, že dni Alpine sú spočítané, avšak model A110 značku opäť pripomenul svetu. Nový šéf Renaultu, Luca de Meo, si dal dokonca za úlohu preraziť s Alpine opäť na výslnie a v žiadnom prípade ho nechce poslať do histórie. Očakáva sa tak viacero verzii modelu A110, pričom súčasťou jeho plánu je aj viacero športových modelov Renaultu, ktoré by mohli vyjsť pod značkou Alpine. 

Alpine A110 (2017)

Naplno do motoršportu

Ako však navrátiť Alpine zašlú slávu? Jednou z odpovedí môže byť motoršport, ktorý predstavuje aj veľmi silnú reklamu. V roku 2021 uvidíme názov Alpine hneď v dvoch vrcholných motoršportových sériách, v F1 a vo vrcholnej kategórii majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov WEC, čo značku rozhodne dostane do širšieho povedomia. 

Renault zároveň zlúčil divízie Alpine Cars, Renault Sport Cars a Renault Sport Racing do jedného celku, ktorý bude vystupovať práve pod značkou Alpine. Mali by pracovať nielen na nových športových autách, ale aj položiť základy pre novú generáciu 100 % elektrických áut zameraných na náročných a vášnivých zákazníkov. Pravdepodobne by malo ísť o športové elektrické autá. 

Zdroj: Renault