Prešovská R4 sa stala stavbou roka

Nový úsek rýchlostnej cesty má dĺžku 4,3 kilometra a jeho súčasťou je vyše kilometra dlhý tunel Bikoš. Objektovú skladbu stavby tvorilo spolu 151 objektov, z toho 135 stavebných objektov a 16 technologických objektov. Cesta sa budovala 4 roky.

Zaujímavosťou je, že tunel Bikoš je najsuchším tunelom na Slovensku, pretože má nízky prítok podzemných vôd, čo bolo výhodou ako pri razení a prácach pri výstavbe tunela, tak aj pri prevádzke tunela. Suchosť šetrí peniaze na prevádzku, zdôrazňuje Národná diaľničná spoločnosť.

Druhým unikátom je, že ide o prvý tunel s LED svietidlami. Je v ňom uložených 400 kusov LED svetiel, ktoré sú ekologickejšie aj ekonomickejšie. V jeho útrobách je 130 km položenej kabeláže a 28 km chráničiek pre optické trasy.

Technická budova pri tuneli je prvou v rámci diaľničnej siete na Slovensku, ktorá má zelenú strechu. Tá predĺži životnosť budovy a ochráni ju pred klimatickými zmenami. Ocenenie pre rýchlostnú cestu je uznaním práce projektantov, prípravárov, stavebného dozoru, stavbyvedúcich a všetkých pracovníkov na stavbe.

Zdroj a foto: NDS