Lakovať pekne a kvalitne sa dá aj v provizórnych podmienkach. Je to síce ľudovo povedané o hubu, ale dá sa to. Veľmi dôležitá je príprava miesta, kde lakovanie prebieha. Očistenie, vyzametanie, pozakrývanie všetkého nepotrebného, navlhčenie stien a podlahy, aby sa neprášilo a ideálne, aby nebol prístup nečistôt z vonku. K tomu je vhodné aj dobré odvetrávanie (nie v podobe otvorených okien a dverí) a lakovanie môže začať. Stále sú to však amatérske podmienky, ale povedzme na disky, malé časti a iné komponenty to úplne stačí. Niekde sa človek učiť musí...

Ak už trošku lakovať viete a lakujete už aj pomerne často, určite ste zvažovali nad prispôsobením garáže, či iného priestoru na lakovanie. Dlažba, obkladačky, poprípade umývateľné steny... to všetko je jedným z možných riešení, ktoré teoreticky nevyžadujú veľké finančné náklady – za predpokladu, že ste samozrejme trošku zruční a upravíte si priestory svojpomocne. 

Ak však nemáte vhodný priestor a chcete sa počas teplých letných dní realizovať, možno by ste mohli investovať do prenosného striekacieho boxu.

Keď som to prvýkrát pred časom videl, hneď ma tento počin celkom oslovil. Samozrejme, ak ho chcete, musíte disponovať vhodnými predpokladmi. Prvým, tým najhlavnejším, je rozsiahly priestor. To závisí od toho, aký veľký box chcete. Ale už keď sa ho raz rozhodnete kúpiť, jednoznačne voľte ten väčší, aby ste potom nenarazili na problémy pri lakovaní väčších vecí. To je však len môj názor.

Ja ako menší kutil tento nápad celkom chválim. Za zhruba 1000 eur dostanete rozmerný lakovací box aj s elektrickými ventilátormi, ktoré sa starajú o nafúknutie boxu a tiež o prúdenie vzduchu v priestore, čiže v podstate o odvetrávanie. Jednoznačne veľkou nevýhodou je, ak vám počas lakovania vypadne elektrina. Vtedy je požiar na streche a box začne padať. Tiež za značnú nevýhodu považujem následne ťažšie balenie. Ale to nemusí byť prekážka... Samozrejme, na jednu lakovačku to kupovať nebudete, ale povedzme na pár projektov to teoreticky nemusí byť zlá kúpa. Otázkou však je, aká bude prípadná odolnosť či trvanlivosť. Čo si o tom myslíte vy? 

 

Foto: amazon.com