Akcia mala úspech, hraničný priechod je nateraz otvorený, hoci na ceste je znížená maximálna rýchlosť na 10 kilometrov za hodinu. Nepochybne pomohlo aj oteplenie počas posledných dní.

„Osadili aj značky na zníženie rýchlosti a z bezpečnostných dôvodov požiadali zároveň políciu o dohľad nad dodržiavaním rýchlosti. Informovali aj kolegov z Rakúska a požiadali ich o odstránenie závor na ich strane,“ cituje agentúra TASR riaditeľku komunikačného odboru TTSK Natáliu Petkáčovú.

Pendlerom, ktorí hraničný priechod pravidelne využívajú, sa nepáčilo, že kvôli zatvorenej ceste museli využívať obchádzkové trasy. Niektorí takto najazdili denne aj viac ako 100 km navyše. A to predstavuje samozrejme zvýšené náklady v rodinnom rozpočte, ktoré im nikto nepreplatí.

Problémy sa kopia, cesta bola nebezpečná

V sobotu prišli dobrovoľníci na miesto, pričom sa snažili z cesty odstrániť ľad. V nedeľu im dorazili na pomoc aj cestári zo Správy a údržby ciest TTSK, ktorí vďaka potrebnému vybaveniu dokázali práce dokončiť a cestu v koordinácii s rakúskou stranou opätovne otvoriť.

Uzávery a problémy na tomto úseku nie sú novinkou – keď ho zaplaví rieka Morava a dosiahne povodňový stav, problémy sú rýchlo na svete a je objektívne náročné ich riešiť.

Chemický posyp nie je dovolený kvôli ochrane prírody. Cestári sa v čase vysokých mrazov podľa všetkého obávali rozbíjania ľadu - s ohľadom na ochranu vozovky a snahu ju nepoškodiť. Zároveň však zostával úsek neprejazdný, keďže hrozilo nebezpečentvo pre účastníkov cestnej premávky. Vodičom dochádzala trpezlivosť.

Zdroj: Aktuality.sk / foto: Michaela Kudlová, MY Záhorie