Ochromia dopravu, traktory pôjdu pomaly

Prílišná byrokracia, problematická konkurencia z Ukrajiny, ako aj nesprávne stanovené ciele zamerané na ochranu klímy. To sú kritizované témy, s ktorými vyrazia poľnohospodári na budúci týždeň do ulíc. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora chystá protest všade tam, kde má regionálne zastúpenie.

V centrách sa treba pripraviť na úplnú blokádu. Len do Bratislavy či Trnavy sa chystá sto a viac traktorov. V ostatných krajských mestách treba takisto počítať s dopravnými obmedzeniami vyvolanými protestom. Keďže poľnohospodárske stroje sa budú po dopravných tepnách presúvať vo veľkom počte a neveľkou rýchlosťou, vzniku zápch prakticky nebude možné zabrániť.

„Desiatky až stovky kusov techniky pôjdu za sebou tak 20-kilometrovou rýchlosťou. Dotkne sa to naozaj celého Slovenska a všade na cestách bude vidieť kolóny. Na cestách budeme mať asi dvetisíc traktorov,“ varuje predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Hoci slovenskí farmári avizujú, že nechcú podnecovať výtržnosti a vandalizmus, ktoré vidno často pri obdobných akciách v zahraničí, ich protest má stále potenciál výrazným spôsobom ochromiť cestnú dopravu v krajine.

Zdroj: TVnoviny.sk / foto: cz.depositphotos.com