Očakáva sa, že novinku zavedú do praxe začiatkom roka 2024. Vygenerovaný QR kód bude potrebné predložiť pri kontrole - napríklad pri vjazde autom. Týka sa to historického centra, s výnimkou priľahlých ostrovov ako napríklad Murano.

Každému, kto sa rozhodne ísť na čierno, bude hroziť pokuta od 50 do 300 eur. Cestujúci, ktorí sa dokážu preukázať aspoň jedným prenocovaním v meste, nemusia nový poplatok platiť. Akceptované sú rôzne pobyty - hotely, penzióny aj prázdninové apartmány. Hostia, ktorí prenocujú, by mali dostať vlastný QR kód spolu s rezerváciou.

Dôležité je pritom vedieť, že hostia, ktorí v známom talianskom meste prenocujú, platia automaticky aj turistickú daň. Je tomu tak už od roku 2011. Účtuje sa za noc a v závislosti od druhu ubytovania.

Najprv systém otestujú, následne budú vyberať peniaze stále

Benátky si otestujú vyberanie vstupného počas 29 dní v roku 2024. Medzičasom stanovili už aj presné dátumy:

  • Platiť sa bude každý deň od štvrtka 25. apríla do nedele 5. mája od 8.30 do 16.00 hod.
  • Poplatok sa bude vyberať aj počas všetkých víkendov (sobota a nedeľa) od soboty 11. mája do nedele 14. júla od 8:30 do 16:00 s výnimkou víkendu 1. a 2. júna, kedy si Taliani pripomínajú Deň republiky.

Nepretržité zavedenie denných lístkov a poplatok za vstup do Benátok je naplánované na rok 2025.

Spoplatnený vjazd do mesta vygeneruje peniaze do mestskej kasy

Mesto počíta s tým, že z poplatku vygeneruje ročne príjmy vo výške 13 miliónov eur. Peniaze budú použité na zníženie daní za odvoz smetí pre obyvateľov Benátok a na podporu environmentálnych projektov.

Kritici však spochybňujú, či bude tento výpočet v praxi reálne fungovať. Nemalú sumu totiž zdlhne prevádzka celého systému na výber poplatkov vrátane nákladov na kontroly. Tie na druhej strane dopomôžu ziskovosti projektu prostredníctvom peňazí vyzbieraných vďaka sankciám. 

Zdroj: ADAC / foto: cz.depositphotos.com