Drahšie diaľničné známky? Zdraželi tento rok

Diaľničné známky zdraželi naposledy tento rok, a to po viac než dekáde. Za ročnú známku platíme 60 namiesto 50 eur. Teraz by teoreticky mohlo vstúpiť do hry ďalšie kolo zdražovania na 70 eur, čo by bol nový ročný poplatok za využívanie spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska. Či takýto návrh prejde, je otázne, no Ódorova úradnícka vláda ho každopádne zaradila na zoznam.

Rovnako na ňom nájdeme aj položku rušiacu úľavy pre poľnohospodárov na naftu (tzv. zelená nafta). Prvovýrobcovia v rastlinnej a živočíšnej výrobe by si vraj mohli vystačiť s inými dotačnými schémami, ktoré už dnes existujú. Ako pripomína DenníkN, do prehľadu reštriktívneho vládnych opatrení sa dostalo aj navýšenie minimálnej sadzby dane z nafty a benzínu o 5 %, čo by mohlo zvýšiť ceny pohonných hmôt na slovenských čerpačkách.

Ešte drahšie mýto?

Čo sa týka kamiónovej prepravy, vláda v dokumente spomína možné zvýšenie mýta pre nákladné vozidlá v závislosti od emisií CO2 či teoretické rozšírenie spoplatnených úsekov cestnej siete pre kamióny (aj v intravilánoch obcí).

Konsolidačné opatrenia, ktoré majú sanovať štátny rozpočet SR, sa však zďaleka netýkajú iba oblasti dopravy. Zoznam návrhov úradníckej vlády je široký a zasahuje prakticky všetky oblasti života na Slovensku. Napríklad zrušiť by mohli jeden štátny sviatok, prípadne viac zdaniť banky. Z celoplošných opatrení sa hovorí o "riziku" zvyšovania DPH. Spomína sa úprava dane z príjmov či daň z cukru.

Zdroj: DenníkN