Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala spolu s úsekom D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka (odovzdaný na začiatku roka 2021) ponúknu mestu Žilina plnohodnotný diaľničný obchvat.

V synergii s úsekom diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno sa zabezpečí odklon celej tranzitnej nákladnej dopravy mimo Žiliny v každom smere, čo prispeje k zníženiu environmentálnej záťaže v tomto meste.

Úsporu v čase vďaka tunelu Višňové je potrebné brať orientačne, no očakáva sa v rozmedzí od 15 až 23 minút. Národná diaľničná spoločnosť odhaduje úsporu paliva na jeden prejazd tunelom na úrovni 0,5 litra paliva. Ak počítame s cestou tam aj späť napríklad štyri razy počas roka, získame k dobru 4 litre paliva, čo je pri uvažovanej cene 1,5 eura za liter ušetrených 6 eur. Táto suma predstavuje 10 % z ceny diaľničnej známky.



Trhlina v tuneli Višňové potrebuje riešenie

Čo sa týka 7-kilometrového tunela Višňové, práce na ňom pokračujú, no objavili sa aj nové problémy ohľadom tektonického lomu. Aktuálne sa rozhoduje o tom, aké riešenie trhliny v tuneli majú zvoliť a či bude potrebné jeho časť priamo vybúrať.

Ministerstvo dopravy však nepripúšťa zdržanie a plánom je otvoriť nový úsek diaľnice D1 na budúci rok. Hovorilo sa o tom, že tunel by mohli otvoriť skôr, no iba jednu rúru, takže autá by prechádzali len v jednom smere a cesta pod Strečnom by zostala vyhradená pre druhý smer cestnej premávky.

Diaľnica na úseku Lietavská Lúčka - Dubná Skala bude tvoriť súčasť rýchlej cesty medzi Bratislavou a Košicami, s následným pokračovaním až po hranice s Ukrajinou.

Zdroj: visnovebude.sk, HNonline.sk