Kto postaví nové diaľnice na Slovensku?

“Pripravujeme sa na veľkú návštevu Číny od 23. do 27. júna a my chceme dať čínskym partnerom na stôl niekoľko myšlienok alebo ideí, kde by PPP projekty mohli byť. Prvý projekt je Bratislava - Komárno PPP projekt na druhú koľaj,” povedal premiér Robert Fico.

Čínske firmy by sa mohli na Slovensku taktiež podieľať na rekonštrukcii 500 mostov naprieč cestnými komunikáciami rozličných katégorií od diaľnic po cesty prvej triedy. Súčasťou tohto zámeru by bolo nájsť koncesionára, ktorý by mosty nielen opravil, ale zároveň by ich mal prevziať do svojej správy na dohodnuté obdobie. Štát by platil firme aj za tieto služby, rovnako ako pri iných PPP projektoch doposiaľ.

Slovensko má už s PPP projektmi predchádzajúce skúsenosti, pričom formou verejno-súkromného partnerstva boli postavené napríklad vonkajší obchvat Bratislavy (D4 a R7) a rovnako tak aj rýchlostná cesta R1 Via Pribina, ktorá sa stala prvým obdobným dopravným projektom na Slovensku.

Práve vlády Roberta Fica zvykli preferovať PPP ako formu výstavby nových diaľnic a rýchlostných ciest, potenciálne by preto čínske firmy mohli byť v hre aj o ďalšie veľké stavebné zákazky u nás. Na Slovensku pôsobí po novom aj poľský Budimex, ktorý je významným hráčom v domácom Poľsku a u nás stavia križovatku D1 a D4.

Zdroj: HN