Benzín ide nahor, atakuje hranicu 1,60 eura

Zatiaľ čo diesel sa vzdialil od ceny 1,50 eura za liter, pokračovanie súčasného vývoja by mohlo priniesť už čoskoro benzín s cenovkou 1,60 eura či viac. Problémom sa stali zvýšené náklady na prepravu ropy, tankery naďalej čelia ohrozeniam jemenských povstalcov v Červenom mori, čo vytvára logistické bariéry a na konci dňa tak vznikajú aj tlaky na vyššie ceny na čerpacích staniciach, čo prirodzene nerobí radosť motoristom.

„Navyše postupne rastú taktiež ceny pohonných hmôt, keďže arktická zima v USA vplýva negatívne na produkciu najväčšieho producenta, ktorá je v súčasnosti na 5-mesačných minimách,“ uviedol analytik XTB Marek Nemky.

Ceny ropy rastú druhý týždeň po sebe. Platí, že v piatok sa ustálili na najvyššej úrovni za posledné takmer dva mesiace. Pozitívny hospodársky rast USA a predpokladané čínske stimuly pre ekonomiku zvýšili očakávania čo sa týka dopytu po rope. Ropa Brent sa cenovo pohybuje na úrovni 83 amerických dolárov. Americká ropa West Texas Intermediate (WTI) sa predáva za 78 USD.

Zdroj: TVnoviny.sk / foto: cz.depositphotos.com