autokelly akcia vidiet a byt videny

AutoKelly spoločne s partnermi aj tento rok vo svojich autoservisoch zrealizovalo pre vodičov akciu vidieť a byť videný. Ale čo chodci? Pre nich to na cestách platí dvojnásobne!

1. Najčastejšie chyby chodcov - náhly vstup na vozovku z chodníka (krajnice, okraja vozovky) bez rozhliadnutia, zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla, prechádzanie mimo prechodu (často aj krížom cez štyri pruhy), podcenenie reflexných prvkov na oblečení.
Správna reakcia - chodci musia predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených v skupinkách, vyhýbať sa rizikovým úsekom, nepreliezať zábradlia, neriskovať!

2. Odporúčanie polície - reflexné prvky majú nosiť ostatní účastníci a použiť na tej strane, ktorá je bližšie k vozovke (nie ku krajnici), najlepšie blízko ku kolenám a do úrovne pásu, alebo na ramene. Cyklisti na prilbe a bicykli. Reflexné nálepky nalepiť aj na podrážky topánok alebo korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle, kočíky, školské tašky. Reflexný prvok si vodič všimne skôr na pohyblivej časti. Každý mi dá za pravdu, že reflexný prvok je pre vodičov za zníženej viditeľnosti veľký pomocník. Je nutné používať ho aj v obci.

reflexné prvky viditeľnosť

Viditeľnosť oblečenia na cestách. Každý jeden meter dokáže zachrániť život. 

3. Najčastejšie chyby cyklistov - jazda bez svetiel, bez reflexných prvkov, jazda na bicykli mimo obce bez prilby (do 15 rokov povinnosť aj v obci), po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu.

Správna reakcia - sledovať dianie okolo seba a vždy sa presvedčiť o bezpečnom prejazde, dať viditeľne a včas znamenie rukou o zmene smeru jazdy, použitie prilieb a chráničov, reflexných prvkov.

4. Odporúčanie polície  - ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou na očiach. Môžu tak jeho jazdu ovplyvniť. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené - prilbou, chráničmi na končatiny, reflexnými prvkami na odeve. V prípade zhoršeného počasia (poľadovica, sneh) využiť iné možnosti dopravy.

Spoločnosť AutoKelly má v ponuke nepreberné množstvo reflexných prvkov. Nielen reflexné vesty pre dospelých...

autokelly akcia vidiet a byt videny

...ale mnohé pekné aj pre deti a svetielka a blikače pre cyklistov.

5. Akvaplaning  - medzi pneumatikou a vozovkou je viac vody ako dezén zvládne, auto začne „plávať“ a stáva sa neovládateľným.

Správna reakcia - dať nohu dole z plynu, zošliapnuť spojku. Vyrovnať volant až pokým pneumatika dosadne na vozovku. Držať volant oboma rukami a neriskovať predbiehaním na poslednú chvíľu.

6. Hmla - podmienky na šoférovanie sú sťažené  zníženou viditeľnosťou, mokrou vozovkou a i.

Správna reakcia - znížiť rýchlosť, zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami. Zapnúť hmlové svetlá, počas jazdy v kolónach stačí prvý a posledný v rade, aby neboli oslepení ďalší vodiči.

Hmla a znížená viditeľnosť výrazne ovplyvňuje bezpečnosť na cestách. Nezabúdajte používať správne hmlové svetlá.  

7. Zver - riziko stretu je najmä v noci a ráno. Zver vybieha na cestu nečakane a nepredvídateľne.

Správna reakcia - nevyhýbať sa prekážke vo vysokej rýchlosti. Následky šmyku môžu byť väčšie ako samotná zrážka.

8. Poľnohospodárske stroje - znečistená vozovka od blata a lístia predstavuje zvýšené riziko šmyku.

Správna reakcia - predvídať, znížiť rýchlosť, venovať mimoriadnu pozornosť pri predchádzaní ťažkých strojov.

9. Zberači plodov - stromy pri cestách lákajú zberačov. Na ceste sú pohodené bicykle, káričky a samozrejme pobehujúce deti a dospelí v tmavom oblečení.

Správna reakcia vodičov  - zvýšiť opatrnosť, sledovať situáciu, znížiť rýchlosť.

Správna reakcia zberačov - reflexné vesty, pásky, čiapky, čokoľvek, vďaka čomu sa stanú pre vodiča viditeľnými a zabezpečiť, aby ich „dopravné prostriedky“ neohrozovali ostatných.   

10. Odporúčanie polície - v sťažených poveternostných podmienkach musia účastníci najmä predvídať, prispôsobiť rýchlosť počasiu aj svojim schopnostiam, sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov a cyklistov. Dať im prednosť tam, kde ju majú, a tam, kde je to bezpečné. 

Zdroj: MINV