Písať test nového Leona je dosť nevďačná pozícia. O tom aute sa už v médiách popísalo toľko materiálov a faktov, že vlastne ničím novým hádam ani nemôže prekvapiť, a aj keď mám na test jeho novú kombi verziu Sportstourer, v podstate je to rovnaká pesnička ako pri hatchbacku. Teda aspoň čo sa týka základných technických informácií a dojmov spoza volantu. Aj preto tu znova nebudem opakovať už neraz opísané fakty a sústredím sa len na veci, ktoré ma na ňom zaujali asi najviac. Ak vám prípadne ešte niečo napadne a chcete sa opýtať, pokojne píšte do diskusie pod článok. Ak to bude v mojich silách, rád dodatočne odpoviem.

Pekný už v základe

Ak sa máme baviť o dizajne, čo je veľmi subjektívna téma a každý ho vníma inak, za mňa osobne je Leon momentálne najkrajšie auto z trojlístka Golf/Octavia/Leon. Ich vzhľad však do značnej miery ovplyvňuje výbava a exteriérové príplatky, ktorých je naozaj neúrekom a dokážu urobiť z Popolušky princeznú. Ale ak vezmeme základ, Leon sa mi zdá najvyváženejší. Nebavme sa o športovom DNA, nemám to rád a už sa z toho stalo donekonečna omieľané klišé, ktoré evidentne lezie na nervy aj samotnej fabrike. Leon je už naopak príjemne konzervatívne auto, ktorého dizajn by mal starnúť pomalšie, než pri predchádzajúcich generáciách. Mimochodom, všimli ste si, ako nenápadne prešli automobilky na systém exteriérových príplatkových prvkov, bez ktorých vyzerajú ich autá podstatne obyčajnejšie? Pred časom sa to začalo farbami (tu je v základe už len červená pastelová Pure, za všetky ostatné vrátane bielej si už priplácate), takže ak človek nechce hneď ukázať, že je „chudák“, je nútený vytiahnuť prvé dodatočné peniaze za príplatkový lak. A pokračuje to všelijakými lištami, dodatočným lakovaním zrkadiel, diskov a pod. Ku cti Leona ST však slúži, že to auto vyzerá zaujímavo aj v úplnom základe. Tvary karosérie sa v detailoch, aj celkovom vyvážení dizajnérom skrátka podarili. Ja som testoval športovo ladenú výbavu FR, takže auto bolo ovešané atraktívnou továrenskou „bižutériou“ a k základnej verzii má poriadne ďaleko. Ale podľa mňa mu to seklo a ak by som nad Leonom uvažoval, asi by som šiel práve do testovanej výbavy FR.

Základné proporcie zodpovedajú Škode Octavia Combi (rázvor majú úplne rovnaký). Leon ST má zadný previs dlhý 1068 mm.

Disky obuté do pneumatík Goodyear Eagle F1 225/45 R 17 sú pri výbave FR v cene.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Doba dotyková

Z moderných interiérov súčasných áut sa mi občas stavajú zvyšné vlasy. Najmä koncerny PSA a VW sa predbiehajú v dotykovom ovládaní všetkého možného, pričom práve VW to doťahuje až do extrémov. Štvrtá generácia Leona je toho dobrým dôkazom, rovnako ako Golf a Octavia totiž predvádza dotykové ovládanie všetkých dôležitých funkcií, vrátane klimatizácie. A to je už trochu cez čiaru. Ovládanie hlasitosti autorádia prostredníctvom dotykovej línie pod displejom by som možno ešte prehryzol (hlasitosť sa dá ovládať aj priamo z volantu), ale nastavovanie klimatizácie pomocou dotykového menu je strašné a neuveriteľne odpútava pozornosť od šoférovania. Za tento trend v moderných autách by mal ísť niekto sedieť, pretože som presvedčený, že už dnes stojí dotykové ovládanie palubných funkcií za mnohými dopravnými nehodami. A nie je to tým, že som starý a neviem si zvyknúť, je to tým, že v aute nemajú systémy odpútavajúce pozornosť od šoférovania čo hľadať. Kým nebudú autonómne vozidlá, sme zodpovední za ich správnu a bezpečnú obsluhu (z technického aj právneho hľadiska). Auto je stále zbraň a akoby nestačilo, že niektorí nezodpovední vodiči  stále pijú ako odtrhnutí z reťaze, teraz nám k balíku nebezpečných faktorov v premávke automobilky pribalili aj dotykové ovládanie funkcií, ktorých obsluhu sme v minulosti zvládali bez toho, aby sme museli čo i len na sekundu odtrhnúť oči od vozovky. Cez dotykové ovládania sa tu nastavujú aj jazdné režimy, ambientné osvetlenie, vyhrievanie sedadiel, stop-štart systém a pod.

Touto dotykovou plochou máte počas jazdy ovládať teplotu, či hlasitosť autorádia. Zaujímavé, že ju Nemci zabudli podsvietiť a v noci všetko odhadujete len naslepo. Zaujímalo by ma, prečo ju "soudruzi z NDR" vlastne nepodsvietili.

Odhliadnuc od dotykového ovládania, ktoré v rámci možností funguje rýchlo a relatívne spoľahlivo (ikony sú dosť veľké, napriek tomu som ich za jazdy často netrafil na prvýkrát), je kabína SEAT-a príjemným a priestranným miestom na život. Odkladacích miest je tu dosť, ergonómia ovládania slušná a nebolo tu nič, čo by mi vyslovene liezlo na nervy. Škoda len, že ešte aj zapínanie hlavných svetlometov zverili v koncerne VW dotykovým plochám v ľavom spodnom rohu palubnej dosky. Nemci by sa mali pozrieť, ako to robia kórejské automobilky (Hyundai i30...). Myslím si, že európske automobilky práve k vôli týmto detailom jedného dňa Kórejci porazia na ich vlastnom území. Páči sa mi aj vzdialený prístup k autu SEAT Connect. Cez mobil si veľmi pohodlne skontrolujete zamknutie auta, viete ho na diaľku odomknúť, telefón vám zobrazí polohu zaparkovaného auta, viete zistiť, či ste nezabudli vypnúť osvetlenie, a ak by sa niekto dobíjal do vášho auta, telefón vám pošle výstrahu. Toto je praktická vec a v praxi naozaj funguje.

Tento detail sa mi veľmi páčil. Výstraha pred autom v mŕtvom uhle pomocou LED pásika ambientného osvetlenia je super nápad.

Základná dĺžka podlahy kufra je až 105 cm, sklopením deleného operadla sa predĺži približne na 1,7 m. Medzi podbehmi je podlaha široká 102 cm. Len pre zaujímavosť, Focus kombi je medzi podbehmi širí o 12 cm. Pod dvojitou podlahou kufra zostáva miesto na dojazdovú rezervu (foto v galérii).

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 33 obrázkov

Komfort je prioritou

V rámci možností je Leon ST obratným autom. Ak naň začnete tlačiť, je výrazne nedotáčavý, lenže to je najlepší možný spôsobom, ako urobiť rodinné kombi bezpečným. Ak by mu totiž nechali konštruktéri väčšiu voľnosť, dlhý zadný previs by sa v tom najnevhodnejšom momente mohol rýchlo zmeniť na neovládateľné závažie a zo SEAT-a by sa ľahko stalo neovládateľné kladivo, ktoré vás pošle zadkom do zvodidiel. Kritizovať jeho nedotáčavú charakteristiku by preto bolo základným nepochopením jeho rodinného určenia. Skôr mi bol sympatický jeho komfortný charakter, keď predná náprava potichu pohltila väčšinu bežných nerovností a zadná ju aj pri prázdnom aute akceptovateľne preskočila. Reakcie auta na riadenie sú rýchle (predná náprava je tu naozaj pevná) a ani v rýchlych oblúkoch sa Leon nervózne nevlní („vlnenie“ spôsobujú deformácie silentblokov odstredivými silami). Mám pocit, že štvrtá generácia Leona je na rozbitých cestách odspodu tichšia než predchodca, hoci môj úsudok môže byť ovplyvnený aj absenciou bezprostredného porovnania s treťou generáciou a pneumatikami Goodyear Eagle F1 s rozmermi 225/45 R 17.

V oblúkoch zapája Leon ST do hry aj zadnú nápravu. Hatchback odľahčuje zadné vonkajšie koleso výraznejšie a viac zodpovednosti necháva na prednej náprave, zatiaľ čo kombi s dlhším zadným previsom sa viac opiera do zadného vonkajšieho kolesa. To automaticky zvyšuje jeho nedotáčavú charakteristku pri jazde na limite. Zásahy stabilizačnej elektroniky sú jemné.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Motor dobrý, spotreba ešte lepšia

Motor 1.5 TSI je zaujímavou konštrukciou. Nejdem obhajovať benzínové agregáty s priamym vstrekovaním z hľadiska životnosti, tú odhadnúť neviem a zatiaľ sa zdá, že ich dlhodobá kondícia úplne bezproblémová nebude, každopádne pri novom aute sa agregát s výkonom 96 kW (130 k) správal veľmi príjemne. Trochu mu chýba charakter a chcelo by to viac chuti do života, progres a výraznejšiu výkonovú špičku, lenže práve jeho vyhladené charakteristiky z neho robia príjemného rodinného spoločníka na dlhé cesty. Má veľmi pružnú charakteristiku, takže potiahne už od nejakých 1300 otáčok (síce len vlažnejšie, ale lineárne), nevibruje a je tichý. Jeho vŕtanie je zhodné s trojvalcom 1.0 TSI, aj s predchádzajúcim 1.4 TSI, v porovnaní s predchodcom má však motor 1.5 TSI zväčší zdvih, čo kompenzuje mohutnejším dvojhmotovým zotrvačníkom. Mimochodom, objem valcov 1,5 l vychádza z legislatívnych požiadaviek čínskeho trhu (len taká zaujímavosť). Klzné plochy valcov sú nanášané plazmaticky (na rovnakú technológiu teraz prechádza už aj trojvalec 1.0 TSI). Aby bol nový motor príkladne úsporný, pracuje v Millerovom cykle, kedy stláča menší objem zmesi, než zodpovedá jeho zdvihovému objemu. Zmes však stláča až do kompresného pomeru 12,5:1 a v expanzii vypĺňajú celý objem valca, takže sa efektívnejšie využije tepelná rozťažnosť. Navyše pracuje s variabilným turbodúchadlom, takže vie vstupný tlak do valcov regulovať o niečo pohotovejšie. A prečo nemá variabilné turbo aj silnejší motor 1.5 TSI /110 kW/150 k)? Pretože pracuje v Ottovom cykle a má teplejšie výfukové spaliny (cca 950 °C), ktoré by toto turbodúchadlo už nevydržalo (v Millerovom cykle majú spaliny približne 880 °C). Ešte jedna zaujímavosť, VW označuje Millerov cyklus ako tzv. Cyklus B, pretože namiesto neskoršieho zatvorenia sacích ventilov ich naopak zatvára o niečo skôr (namiesto čiastočného vytláčania zmesi späť do sania pri klasickom Millerovom cykle).

Slabšia verzia motora 1.5 TSI je veľmi zaujímavou konštrukciou pracujúcou v Millerovom cykle. A keďže využíva tzv. Cyklus B, potrebuje aj variabilné turbodúchadlo (aby stíhalo rýchlejšie reagovať na požiadavku veľkého objemu vzduchu). A toto turbo si môže zasa dovoliť vďaka tomu, že jeho spaliny majú teplotu len 880 stupňov. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Veľkú pružnosť motor prezrádza aj tým, že najvyšší  prevodový stupeň si pri defenzívnej jazde pýta už pri rýchlosti 65 km/h (z 1750 ot./min. motor klesne na 1450 ot./min.), takže väčšinu času si môže dovoliť pracovať v nízkych otáčkach. Tie zároveň znamenajú nízke reálne spotreby. Normálna jazda dlhá 20 km skončila aj so studeným štartom spotrebou 6,3 l/100 km, po dojazde do cieľa vzdialeného 85 km to bolo už len 4,7 l/100 km. Nočná jazda z Banskej Bystrice do Revúcej (85 km) skončila dokonca údajom 4,1 l/100 km, testovací okruh Topspeed.sk (vrátane diaľnice) dal za 4,8 l/100 km. Ak sa zameriam len na diaľničnú jazdu, pri tempe 130 km/h (2850 ot./min.) bral Leon ST 1.5 TSI len 6,5 – 6,6 l/100 km.

PLUSY:

+ vnútorný priestor;

+ spotreba;

+ pružnosť motora;

+ komfortný podvozok;

+ zobrazovanie výstrahy mŕtveho uhla;

+ výkon predných svetlometov.

     

MÍNUSY:

- takmer výlučne dotykové ovládanie;

- nepodsvietená dotyková lišta;

- výkon pri plne naloženom aute;

- hluk od zadnej nápravy pri niektrorých nerovnostiach

- rozjazdy so studeným motorom vyžadujú sústredenie.

Typ karosérie: kombi
Trieda / kategória: nižšia stredná trieda
Vonkajšie rozmery (mm): 4642 x 1799 x 1448
Druh pohonu: benzínový motor, pohon predných kolies
Zdvihový objem (ccm): 1498
Počet valcov / ventilov: 4/16
Maximálny výkon (kW / ps): 96/130 pri 5000-6000 ot./min.
Maximálny krútiaci moment (Nm): 200 pri 1400-4000 ot./min.
Maximálna rýchlosť (km/h): 213
Zrýchlenie 0 - 100 km/h (s): 9,7
Spotreba mesto/mimo/mix (l/100 km): 6,4/4,1/4,9
Prevodovka: 6-manuálna
Prevádzková hmotnosť (kg): 1418
Brzdy: 288 x 25 mm/272 x 10 mm
Podvozok: vzpery MacPherson, vlečené ramená spojené torznou priečkou
Rozmery kolies: 225/45 R 17
Rozchod (p/z), rázvor (mm): 1545/1516, 2686
Objem nádrže: 45
Objem kufra: 620/1600
Cena ( Euro ): 21 450
  Seat Leon ST 1,5 TSI
96 kW M6 FR
Škoda Octavia Combi 1,5 TSI
110 kW M6 Style
základný model 16 890 €
(Leon ST 1,0 TSI 66 kW M5 Reference)
18 750 €
(Octavia Combi 1,0 TSI 81 kW M6 Active)
adekvátny model 21 450 €
(Leon ST 1,5 TSI 96 kW M6 FR)
25 490 €
(Octavia Combi 1,5 TSI 110 kW M6 Style)
adekvátna výbava športové predné sedadlá, digitálny displej, LED svetlá, 17-palcové disky, 3-zónová klimatizácia, predné a zadné PDC s parkovacím asistentom, vyhrievané predné sedadlá a volant, adaptívny tempomat v sérii: 17-palcové disky, LED Matrix svetlá, navigácia, digitálny displej, PDC vpredu a vzadu, bezkľúčový vstup, alarm, 2-zónová automatická klimatizácia, tempomat, vyhrievaný volant a predné sedadlá

za príplatok: adaptívny tempomat 405 €
výsledná cena 24 065 € 25 895 €

 

 

 

  Hyundai i30 kombi 1,5 TGDI
118 kW M6 N-Line
Peugeot 308 SW 1,2 Puretech
96 kW M6 GT Pack
základný model 14 690 €
(i30 kombi 1,5i 81 kW M6 Classic)
15 890 €
(308 SW 1,2 Puretech 81 kW M6 Active)
adekvátny model 20 990 €
(i30 kombi 1,5 TGDI 118 kW M6 N-Line)
21 890 €
(308 SW 1,2 Puretech 96 kW M6 GT Pack)
adekvátna výbava v sérii: 18-palcové disky, športové sedadlá, vyhrievaný volant a predné sedadlá, automatická dvojzónová klimatizácia, tempomat, predné a zadné PDC, zadná kamera

za príplatok: LED svetlá 900 €
v sérii: LED svetlá, 18-palcové disky, navigácia, predné a zadné PDC, zadná kamera, zatmavené zadné sklá, bezkľúčový vstup, adaptívny tempomat, automatická dvojzónová klimatizácia

za príplatok: masážne a vyhrievané sedadlá 600 €
výsledná cena 21 890 € 22 490 €