Dilema

Ešte v roku 2017 Renault ukázal koncept ZOE e-sport concept. Ten využil poznatky z Formuly E a priniesol zbesilú mašinu s výkonom 460 koní a zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy. Ten sa však do výroby nikdy nedostal. No keď sa inžinieri z Renault Sportu pozreli na vývoj trhu, situácia sa mení. “Súčasné Clio RS bude potrebovať veľké technické zmeny, aby spĺňalo emisné limity. Za predpokladu, že bude stále poskytovať také výkony ako doteraz, je nemožné udržať jeho cenu na dostupnej hodnote. V tomto momente, aj keď milujeme športové autá, nevieme nájsť riešenie. Je to nemožné,” povedal pre redakciu autoexpress.co.uk Ali Kasai, šéf produktového plánovania Renault Sport.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Ten si uvedomuje, že aj športové oddelenie bude musieť držať krok s elektrifikáciou. “Pri koncepte ZOE sme dostali veľmi pozitívne ohlasy. Veľa ľudí sa vyjadrilo, že by niečo podobné kúpili.” Súčasné bežné ZOE R90 má nie príliš živelných 68 kW (92 k) a 220 Nm. Prináša pomerne slušný dojazd 300 km.

Hlavným problémom rýchleho ZOE RS by bol pomer medzi výkonom a dojazdom. Aký zmysel by malo zajazdiť jedno rýchle kolo, keď budete potom pol hodinu na nabíjačke? Sme zvedavý, s čím Renault Sport príde, no zdá sa, že benzínu odzvonilo.

Foto: autoexpress.co.uk, Renault

Zdroj: autoexpress.co.uk