Životné dielo Tilkeho je bez pochýb trať v Istanbule. Nádherná rýchla trať so štyrikrát zalomenou ôsmou zákrutou je proste nádhera. Škoda len, že Turecko nie je motoršportová krajina. Od roku 2011 sa na tej nádhernej trati nejazdí takmer nič. Asi najpálčivejšou prestavbou bol Hockenheim. Do roku 2002 superrýchla trať s pasážami, kde sa lesom rútili monoposty rýchlosťami viac ako 330 km/h, do pomalých šikán. Od roku 2002 sa z Hockenheimu stal obyčajný okruh, ktorý je výrazne atraktívnejší pre divákov. Jeho čaro však ostalo zabudnuté v lesoch Hockenheimu. Vo videu od Porsche sa nám Tilke prihovára s jeho pýchou. Testovacou traťou Porsche v Lipsku. Ukazuje 11 ikonických zákrut svetových tratí na jednom okruhu. Ako to dokázal a s čím prišiel.

Sunset Bend

Ikonická prvá zákruta z hrboľatého amerického okruhu Sebring. Rýchla ľavotočivá sa postupne zužuje a po chvíli príde ešte ostrejšia ľavotočivá zákruta. Podobnosť s originálom tu je pomerne vysoká. 

Loews Harpin

Najpomalšia zákruta kalendára Formule 1 sa v originálnom prevedení nachádza v Monaku. Bez úzkych mestských uličiek a nerovného klesania to nie je jednoducho ono. V Lipsku sa tento vracák neodlišuje ničím od ostatných.

Victoriina zákruta

Nachádzala sa na dnes už neexistujúcom okruhu v Rio de Janeiro. Zbúraný bol v prospech olympískeho komplexu v roku 2016. Victoiina zákruta bola/je špecifická tým, že z pretáčavého nájazdu do zákruty sa vďaka náklonu zákruty stane auto nedotáčavým. A z vtáčej perspektívy vyzerá jednoducho...

Mobile 1 S

Túto zákrutu som hľadal a jej reálnu podobu som nenašiel. Má sa nachádzať na Nurburgringu. Jediné, čo mi pripomína, je šikana na GP okruhu. Lenže tá je najprv ľavá a potom pravá. Ak má niekto fotku Mobile 1 S, budem vďačný, ak ju pošlete do diskusie.

Curve di Lesmo

Prezrel som si všetky varianty trate v Monze a ani na jednej sa Curve di Lesmo nepodobá jej Lipskej podobe. Treba však uznať, že vyzerá to byť celkom zaujímavá sekcia trate.

Bus Stop

Ak sa však pozriete pozorne na Lipské Lesmo, zbadáte na jej vrchole aj Bus Stop šikanu. Tá do roku 2006 zdobila okruh v SPA. Po prerábke trate sa táto rýchla šikana porúčala do zabudnutia a dodnes za ňou smútia takmer všetci jazdci. Tilke oživil túto zákrutu takmer dokonale.

Corkscrew

Takzvaná vývrtka patrí k najlepším zákrutám na svete. Originálne sa nachádza na trati Laguna Seca a je to padáčik do neznáma. Pri vjazde vidíte iba oblohu a zrazu padáte niekoľko metrov dole. Pri víkendových pretekoch Lamborghini SuperTrofeo sa ukázalo, ako zle to dopadne, ak vám pri vjazde zlyhajú brzdy.

Parabolica

Opäť jedna z legendárnych zákrut talianskeho chrámu rýchlosti. Posledná zákruta Parabolica je známa tým, že je doslova nekonečná.

Suzuka S

Po prvej dlhej pravotočivej zákrute na vás čaká bláznivý had ľavých a pravých zákrut, do ktorých auto doslova prehadzujete. V Lipsku to úplne nevyšlo.

Karussel

Kolotoč z pekla. Hrboľatý klopený vracák zo zeleného pekla je preslávený svojim betónovým kopením, ktoré dáva podvozku riadne zabrať. 

Suntory Corner

Zákruta z ktorej sa dnes zachovala iba prvá polovica. Nachádza sa na trati pod horou Fuji v Japonsku. Vyžaduje si tvrdé brzdy a auto treba čo možno najprecíznejšie hodiť do druhej strany.