Implementácia novej legislatívy (UN ECE R 155) neznamená iba technické modifikácie platforiem, ako je napríklad úprava riadiacich jednotiek alebo technických parametrov. Ide o zložité procesy, ktoré sa začínajú už v raných fázach návrhu a vývoja týchto vozidiel. Tieto procesy zahŕňajú riadenie a dokumentáciu rizík kybernetickej bezpečnosti, ktoré sú sledované, štruktúrované a formalizované počas celej životnosti vozidla. Okrem samotných automobiliek, ktoré uvádzajú hotové vozidlá na trh, sa novým legislatívnym požiadavkám musia prispôsobiť aj jednotliví dodávatelia komponentov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 4 obrázkov

Problém modelov Cayman a Boxster poháňaných spaľovacími motormi pramení jednak z ich veku, ale hlavne z elektronickej časti ich architektúry, ktorá nie je pripravená na splnenie tejto legislatívy. Ak by Porsche chcelo pokračovať v predaji dotknutých modelov v Európe (mimochodom v Británii budú stále dostupné!), bolo by nevyhnutné vyvinúť a certifikovať systémy v súlade s novými pravidlami kybernetickej bezpečnosti.

V čase uvedenia existujúcich modelov Boxster a Cayman na trh tieto požiadavky ešte neboli známe. Ak by sa automobilka predsa len rozhodla implementovať tieto nové pravidlá na súčasné autá, odhaduje sa, že by musela investovať minimálne polovica finančných prostriedkov vyčlenených na vývoj nového modelu. S ohľadom na blížiaci sa koniec životnosti týchto áut by však takýto krok nedával zmysel. Porsche zároveň uisťuje, že ostatné modely platnej legislatíve vyhovujú.

Modely Boxster a Cayman sa budú dať v Európe zaregistrovať do 1. 7. 2024!

Najvýkonnejšie verzie prekĺznu!

Porsche ale prichádza aj s jednou dobrou správou. Cayman a Boxster síce končia, ale nie tak úplne. A je skvelé, že sa pred novými pravidlami podarilo zachrániť vrcholné varianty Cayman GT4 RS a Boxster Spyder RS, keďže ich produkcia bude striktne limitovaná.

Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 2 obrázkov

Nová generácia na dohľad

V roku 2025 Porsche predstaví nástupcu radu 718 a asi vás neprekvapíme, ak povieme, že nová generácia modelov Cayman a Boxster bude čisto elektrická. Tento krok je v prípade športovej značky s relatívne malým objemom výroby vnímaný veľmi kontroverzne, bude preto zaujímavé sledovať, ako na túto radikálnu zmenu zareagujú zákazníci, prípadne plánovacie oddelenie automobilky.

zdroj: Motor1.com